MEĐUNARODNI DAN DJETETA

Datum objave: 11.12.22 Objavio: Rialda Bibuljica

„Duša se liječi vremenom provedenim sa djecom“ – Dostojevski

U želji da se stvori neko bolje mjesto i bolji svijet za djecu, prije 33 godine se svijet ujedinio i odlučio da se napravi takav svijet u kojem će djeca biti voljena od svojih roditelja, biti sigurna i zaštićena, imati priliku da rastu, obrazuju se i imati jednaka prava.

Konvencija o pravima djeteta

Svake godine se Međunarodni dan djece obilježava 20. novembra, od davne 1989. godine, kada je usvojena Konvencija o pravima djeteta. 196 zemalja ju je potpisalo, čime je postala najšire i najbrže prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u historiji.

Širom svijeta ovaj dan se obilježava kao Međunarodni dan djeteta, s ciljem da se osvijesti javnost o potrebi zaštite svih prava djece i maloljetnika od nasilja, zloupotrebe i drugih oblika diskriminacije.

Tako su učenici i njihovi nastavnici i ove školske godine u našoj školi obilježili ovaj značajni datum kroz razgovor i prigodne radionice.

Kolegice, članice mobilnog stručnog tima škole su održale radionice u petim razredima. Iste su bile kreativno osmišljene i veoma poučne za djecu. Učenici su uživali i naučili mnogo o pravima djece.

Zahvaljujemo se članicama mobilnog stručnog tima, našim nastavnicama i učiteljicama na velikom doprinosu za ovakav poseban dan.

Pripremila: Sanela Pekić

FOTOGALERIJA