Memorijalno-historijski susret „Dani kotoračkih bitaka“

Datum objave: 28.03.18 Objavio: admin

Ispred spomen-obilježja u Donjem Kotorcu 16. marta polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena je godišnjica legendarne Kotaračke bitke i Dan mjesne zajednice Butmir. Nastavljajući dugogodišnju poslijeratnu tradiciju obilježavanja značajnih datuma, JOB „Unija veterana“ Ilidža, u saradnji sa Općinom Ilidža i Ministarstvom za boračka pitanja KS je i ove godine organizirala memorijalni susret. Po 23. put okupili su se nekadašnji suborci, građani, učenici i brojni gosti kako bi na dostojanstven način obilježili memorijalno-historijski susret “Dani kotoračkih bitaka”. Ovoj manifestaciji prisustvovali su i učenici Druge osnovne škole, članovi Historijske sekcije predvođeni nastavnicom Almom Pamuk.

– Bitka za Kotorac odvijala se od 17. do 21. marta 1993. godine i to jest najveća i najvažnija bitka na ovim prostorima, a u Kotorcu je bilo još mnogo bitaka i svi koji su bili u ovim bitkama su heroji naši zlatni ljiljani. Bila je to jedina nada za opkoljeno Sarajevo, bila je to granica nemogućeg, odbranjen je put spasa i slobode. Odbranom Kotoraca odbranjeno je i Sarajevo. Zauzimanjem Kotorca Sarajevo bi ostalo potpuno odsječeno, a postojanje BiH bilo bi upitno – poručeno je sa skupa. 

Prisutnima su se obratili ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić te general Fikret Prevljak, koji su prisutne pozvali na jedinstvo i složnost u očuvanju tekovina ove bitke svih bitaka za odbranu Bosne i Hercegovine.

FOTOGALERIJA