MJESEC RAMAZAN 2023

Datum objave: 14.04.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Ramazan je mjesec mira, radosti, milosti i lijepog druženja. U čast dolaska našeg najdražeg gosta, veličanstvenog mubarek mjeseca, muslimani širom svijeta prakticiraju post tokom mjeseca ramazana, koji se poklapa sa devetom islamskom lunarnom mjesečinom. Ramazan je za muslimane važan mjesec koji se obilježava velikim poštovanjem i predanošću. Ramazanski post se provodi od zore do zalaska sunca svaki dan tokom ovog mjeseca, što znači da se tokom dana ne konzumira hrana, piće niti lijekovi. Svrha ramazanskog posta je da muslimanima pomogne da se približe Bogu, da postanu duhovno jači, te da nauče suzdržavati se od neželjenih navika. Kada zalazi sunce, obavlja se iftar, obrok kojim se prekida post i tada se mogu ponovo hraniti i piti tečnosti do zore idućeg dana, kada počinje novi post.

Pored modernih trendova, ramazanski iftari još uvijek imaju svoj tradicionalni duh i ljepotu koju svi cijenimo i posebno joj se radujemo. Ramazanska trpeza i iftari uvijek su najljepši i izazivaju najljepše osjećaje kada se provode u krugu porodice, rodbine, prijatelja i kolega. Čini se da hrana miriše ljepše kada je pripremljena i podijeljena s voljenima. Neka Allah primi post svima koji poste i usliši im dove i učini budućnost svijetlom i sretnom.

Tradicionalno, u našoj školi se obilježava mjesec ramazan od strane naših vjeroučitelja. Djeca kroz časove vjeronauke, a i na ostalim časovima saznaju mnogo toga o ovom svetom mjesecu.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti našoj dragoj Erdini Ramić i njenim đacima na izdvojenom trudu i pripremljenim ukrasima u holu škole koji su unijeli duh i veselje za ovaj lijepi mjesec.

Pripremila: Sanela Pekić

FOTOGALERIJA