MOJA KOSA JE I TVOJA KOSA!

Datum objave: 4.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Berina Voloder, naša učenica V-3 odjeljenja, odlučila je svojim primjerom podstaći svoje vršnjake da malim gestom možemo nekome učiniti veliko djelo. Misao jednog nepoznatog autora kaže:

Uzimajući punimo svoje ruke, darivajući punimo svoje srce.

Naša Berina odlučila je ispuniti svoje srce i donirati svoju kosu djeci koja vode najteže bitke za svoj život.

Njena priča počinje ovako:

“Često sam od starijih čula da je naše samo ono što damo. I pored toga što sam se trudila shvatiti značenje te izreke, nikako se nisam mogla pomiriti sa tim da je moj omiljeni kolač i dalje moj, iako ga je moj brat pojeo. Otkad znam za sebe, znam za svoju dugu kosu na koju sam mnogo ponosna. Njegovala sam je, češljala sa posebnim zadovoljstvom, pravila razne frizure. Svakim danom otkrivamo nešto novo u svijetu. Danas sam otkrila da nemaju sva djeca jaku i gustu kosu i da su tužna zbog toga kao što bih i ja bila. Odlučila sam da svoju radost podijelim sa tom djecom. Roditelji su mi pružili podršku i bez oklijevanja sam posjetila frizerku Lejlu, koja je napravila nekoliko spretnih rezova makazama i moja kosa je bila spremna za donaciju. Poklonila sam dio sebe s osmijehom na licu, jer znam da će taj dio mene, nekome, na trenutak vratiti osmijeh na lice i da će sve manje biti tuge u svijetu.”

Projekat “Moja kosa, tvoja kosa” je projekat Udruženja čiji je cilj poboljšanje emocionalnog i psihičkog zdravlja hematoonkoloških pacijenata, te reintegracija ranjivih skupina u porodicu, školu i širu zajednicu obezbjeđivanjem medicinskih perika. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu. Prva javna kampanja doniranja kose za potrebe dječijih perika održana je u Sarajevo City Centru, 15. februara 2017. godine na međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka.

Ponosni smo na našu Berinu i nadamo se da će ovo podstaći naše učenike da slijede Berinin primjer.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA