“MOJA KOSA, TVOJA KOSA”

Datum objave: 24.01.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Svakodnevno se susrećemo sa djecom koja su još na početku svojih života suočena sa teškim oboljenjima i prisiljena da vode velike bitke za svoj život. Nažalost, ima ih sve više. Roditelji i prijatelji djece oboljele od raka osnovali su Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ koje ima za cilj da pruža pomoć i podršku djeci i roditeljima da se izbore sa opakim bolestima.

“Moja kosa, tvoja kosa” je projekat Udruženja koji za cilj prvenstveno ima poboljšanje emocionalnog i psihičkog zdravlja hematoonkoloških pacijenata, te reintegraciju ranjivih skupina u porodicu, školu i širu zajednicu obezbjeđivanjem medicinskih perika. Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.

Prva javna kampanja doniranja kose za potrebe dječijih perika održana je u Sarajevo City Centru, 15. februara 2017. godine na međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka.

Od početka projekta velik broj građana (djece i odraslih) rado podržava kampanju tako što doniraju svoju kosu Udruženju. Veliki je broj učenika osnovnih škola, među kojima i Druge osnovne škole, koji su svoju kosu poklonili u ovaj humani vid pomoći mališanima. Ali nisu samo učenici ti koji učestvuju u ovom projektu, nego je tu i jedna od uposlenica Druge osnovne škole – Amela Mujkić. Ona je 17.12.2022. godine ošišala kosu te istu donirala Udruženju kako bi bar na taj način dala svoj doprinos u ostvarenju glavnog cilja kampanje.

Amela se nada da će ovim prilogom podstaći naše učenike i kolege da slijede primjer te ovako malom gestom učine veliko djelo.

Najbolje stvari u životu se ne mogu vidjeti ili dodirnuti. Moraju se osjetiti srcem.”

Helen Keller

Pripremila: Selma Bećirović