NACIONALNI DAN SVJESNOSTI O BIBLIOTEKAMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Datum objave: 31.10.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Povodom Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini, 27. oktobra 2023. godine, u prostorijama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurne studije organizovana je radionica „Zasadi drvo“. Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjećanje na značaj biblioteke i njenog djelovanja u izgradnji društva znanja.

Univerzitet u Sarajevu je ovom prigodom u okviru Oktobra – mjeseca knjige organizovao niz različitih aktivnosti, kao što su promocije bibliotečko-informacijiskih usluga, promocije književnih djela, večeri poezije, okrugli stolovi, izložbe itd. Partneri u obilježavanju Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH su: Univerzitet u Sarajevu, Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać i Sveučilište u Mostaru.

U današnjem dobu brzog protoka informacija i digitalne ere veliki je izazov djeci učiniti knjigu zanimljivom. Kreativna radionica je koncept koji zasigurno daje rezultate. Bibliotekarka Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, gđa Amina Abdulahović, i bibliotekarka Četvrte gimnazije na Ilidži, gđa Nihada Muratović, su realizovale radionicu na temu „Zelene biblioteke“ u čitaonici fakulteta. Učešće u radionici su uzeli i učenici četvrtog razreda naše škole: Esad Durmić, Iman Telarević, Iman Hrnjičić, Ajša Hrnjičić i Ajla Biberović. Navedeni učenici su članovi bibliotekarske sekcije, a na radionici su bili u pratnji bibliotekarke Enese Ustamujić-Sejdić i Amre Mešić, asistentice u odjeljenju.

 Kreativna radionica se sastojala od praktičnog dijela rada uz prethodno pročitani ručno napisani tekst učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti, Odsjek za likovno-grafičku opremu i ilustraciju knjige. Zanimljivosti iz sadržaja knjige „Čuvar šume“ su prenijeti na papir u skladu sa likovnim senzibilitetom svakog učenika. Moderatorice su svojim izlaganjem i usmenim govorom nastojale ukazati na prevenciju očuvanja okoliša. Nakon radionice učenici su posjetili park u Kampusu Univerziteta gdje su sa gđom Nadinom Lendo-Grebović, direktoricom Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, i gđom Simone Voigt, direktoricom Goethe instituta, zasadili drvo.

Poruka je vrlo jasna: prirodu svakodnevno trebamo njegovati, paziti i poštovati, budući da Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, nego smo je posudili od svojih potomaka.

Pripremila: Enesa Ustamujić-Sejdić

FOTOGALERIJA