Obilježavanje Dana odbrane Ilidže

Datum objave: 23.04.19 Objavio: admin

U znak sjećanja na 22. april 1992. godine, datum kada se vodila jedna od najznačajnijih bitaka za grad Sarajevo, te odbranjena naselja Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir organiziran je niz aktivnosti 22.04.2019. kojima se odala počast braniocima BiH.

Brojne delegacije položile su cvijeće ispred Centralnog spomen-obilježja kod zgrade Općine Ilidža, ratne  bolnice “Ćamil Marić“ u Hrasnici te na spomen-obilježje ispred Pete osnovne škole.

Organizirana je i memorijalna šetnja na relaciji Institut (vila ‘Dalmacija’) – Peta osnovna škola. U ovoj memorijalnoj šetnji učestvovali su i učenici šestog razreda Druge osnovne škole u pratnji nastavnice Adise Divoš.

Centralna svečanost upriličena je na plaotou ispred Pete osnovne škole gdje je održan prigodan program te akademija “Odreda 22. april – 3. Motorizovane brigade (mtbr) i svečana sjednica Savjeta MZ Sokolović Kolonija. Načelnik Općine Ilidža, prof. dr. Senaid Memić, obraćajući se na ovom događaju istakao je da generacije koje dolaze  ne smiju zaboraviti  šta su uradile gazije  sa ovih područja.

Potom su učenici iz Pete osnovne škole pustili golubove mira kao poruku da su u ova naselja dobro došli svi koji su za mir, a ujedno i da se rat više nikom ne dogodi. „Domovina se čuva i voli i sa njenom budućnošću nema pogodbe. To je naša jedina država, za koju je prolivena krv  i ne zaboravite hrabre sinove!“, poruka je sa ovog skupa.

FOTOGALERIJA