OBILJEŽEN „LJUBIČASTI DAN“

Datum objave: 5.04.19 Objavio: admin

Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije, poznat i kao “Ljubičasti dan“, obilježava se 26. marta, a obilježen je i u našoj školi. Stotinu država, među kojima je i BiH, obilježavaju ovaj dan, jer epilepsija je jedna ozbiljna bolest koja zahtijeva dugotrajnu terapiju i stalno praćenje pacijenta.“Purple day” ili “Ljubičasti dan” je međunarodna akcija započeta 2008. godine na inicijativu Megan Cassidy iz Kanade koja je tada imala 9 godina.  Poželjela je da sve oboji u ljubičastu boju. Generalni cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svjesnosti o oboljelim od epilepsije i pružanje podrške pacijentima s ovom bolešću. Dan se obilježava različitim skromnim manifestacijama za koje je zajednička ljubičasta boja. Boja lavande odabrana je da bude internacionalna boja epilepsije, a simbolizira osjećaj usamljenosti koji često prati osobe koje imaju epilepsiju. To je direktna posljedica njihove isključenosti iz društvenog života.

Poznato je da je broj oboljelih od epilepsije u porastu pogotovo u mlađoj životnoj dobi. Obzirom da je riječ o kompleksnoj bolesti koja ima uticaja na socijalni i profesionalni život oboljelog, ali i život njegove porodice, važna je stručna edukacija kako bi se zauzeo pozitivan stav prema epilepsiji. Mnoga druga oboljenja, naročito neurološka su pod velikom stigmom i to zbog neznanja i nedovoljno informacija, tako da  trebamo razvijati nivo svijesti, konkretno kada je u pitanju ova bolest, odnosno epilepsija.

Naša škola je bitan dio društvene zajednice naše sredine, te svi zajedno doprinosimo podizanju svjesnosti o zdravlju ljudi. Educiramo učenike o potrebi razbijanja predrasuda o osobama oboljelim od bolesti koje sa sobom nose veću ili manju stigmu društva.

FOTOGALERIJA