OBILJEŽENA GODIŠNJICA BITKE ZA STOJČEVAC – DANI ODBRANE ILIDŽE

Datum objave: 16.05.24 Objavio: Rialda Bibuljica

U toku opsade Sarajeva i ratnih zbivanja 1992-1995. godine u Bosni i Hercegovini, Stojčevac je definitivno predstavljao jedno od strateški najvažnijih mjesta za odbranu kako Ilidže, tako i cijelog Sarajeva. Upravo je na ovom lokalitetu hrabrošću i odlučnošću bosanskohercegovačkih patriota agresor spriječen da ovlada ratnim putem preko Igmana.

Simbolično, 15. maj predstavlja datum za sve bitke koje smo izvojevali, dan sjećanja na sve šehide i poginule borce koji su dali ono najznačajnije što su imali – a to su njihovi životi. Nesebično su dali svoju najveću vrijednost za slobodu i odbranu teritorije na kojoj mi danas boravimo i uživamo u radostima iste. Najmanje što možemo učiniti jeste njegovati kulturu sjećanja, održavati historijske časove i objektivno govoriti istinu i samo istinu.

Danas su na Stojčevcu uz prigodan program, čelnici Općine Ilidža i Unije veterana Ilidže, na čelu sa 4. Viteškom motorizovanom brigadom položili cvijeće i odali počast na spomen – obilježju poginulim borcima. Prigodnim i vrlo emotivnim govorom obratio se načelnik Općine, gospodin Nermin Muzur prenijevši poruku mira, povjerenja i međusobnog pomaganja – kao jedine relevantne istine. Također, u okviru manifestacije Dani odbrane Ilidže, održan je Memorijalni malonogometni turnir „Haris i Gigi“ a učešće su uzeli učenici svih 12 ilidžanskih škola. Proglašenje osvojena prva tri mjesta je upriličeno na ovaj simboličan datum – 15. maj. Naime, prvo mjesto je osvojila ekipa Pete osnovne škole, drugo mjesto ekipa Sedme osnovne škole, dok je treće mjesto osvojila Treća osnovna škola.

U znak pijeteta, učenici IV-2 naše škole su prigodnom recitacijom „Kraj mezara“ i učenjem ilahije „Ja sin sam tvoj“ odali počast našim herojima – najboljim sinovima Bosne. Učenik šestog razreda, Zerin Đozo je svojom autorskom pjesmom i kazivanjem stihova izazvao emocije na licima svih prisutnih. Naši drugari iz Četvrte osnovne su također svojom prigodnom recitacijom obilježili ovaj značajan datum.

Učenici su bili u pratnji profesorice razredne nastave, Alme Festić Kovač, pomoćnika direktora Kalić Emila i bibliotekara škole, Enese Ustamujić-Sejdić. Zahvaljujemo se organizatorima, a naročito gospodi Fočo Ejubu i Hodžić Rifatu na trudu i želji da i novi naraštaji spoznaju historijske činjenice i istinu o ratnoj opsadi grada Sarajeva.

Ne zaboravimo ko smo, šta smo i gdje idemo, šta u srcu nosimo i koga istinski volimo!

A sada uživajte u stihovima Zerina Đoze:

Obećanje

 

Guste šume, polja rosna

Lijepa zemlja, moja Bosna!

Satkana je od davnina

Od ravnica i planina.

 

Da ostane divna svima

Borilo se stoljećima.

Da izrastu njene ruže

Proliše se mnoge suze.

 

K’o kućicu, što je čuv’o

Brankov „Ježić“ u lijepoj bajci,

I ja Bosnu ću da čuvam

To obećah ocu, majci!

Tekst pripremila: Enesa Ustamujić-Sejdić

FOTOGALERIJA