OBUKA ZA KORIŠTENJE PAMETNE TABLE U RAZREDNOJ NASTAVI

Datum objave: 4.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

U četvrtak, 2.11.2023. godine, u našoj školi je održana obuka o korištenju tzv. pametne table za nastavnike razredne nastave. Obuku je vodio Nedžad Botulja, magistar matematike i informatike, u našoj školi zaposlen kao rukovalac nastavnom tehnikom i EMIS odgovorna osoba.

Da podsjetimo, opremanje kabineta informatike za razrednu nastavu laptopom najnovije generacije i pametnom tablom omogućila je kompanija BH Telekom donacijom iznosa od 6.000 KM.

Pametna tabla Multiboards Prestigio Solutions Monoblock 86  je uređaj koji objedinjuje projektor, flip-chart tablu i monitor. Ekran prikazuje čistu sliku bez obzira na uvjete osvjetljenja, tako da nije potrebno zatamnjivati prostorije kada koristite pametnu tablu. Također, pametna tabla nema problem sa mjestom, pa kada ste ispunili jednu stranicu jednostavno pređite na drugu. Pametna tabla omogućava i pohranu ekrana, tako da učenici mogu naknadno učiti bez hvatanja bilješki, a plan table se može i poslati e-mailom za učenike koji su bili odustni. Tabla je praktična i za instalaciju, ne ovisi ni o kakvom računaru ili programu. Dovoljna je utičnica ili baterija i tabla je spremna za rad.

Naše nastavnice u razrednoj nastavi su oduševljene edukacijom i mogućnostima pametne table i u njenom korištenju vide mnoge prednosti. Jedna učiteljica je istakla da joj je omiljena funkcija upotreba pozadine sa linijama, jer djeci nižih razreda koja imaju problem sa orjentacijom i veličinom slova i brojeva ova opcija će mnogo pomoći.

„Investicija u znanje plaća najbolje kamate.“ Benjamin Franklin

Pripremila: Amra Mešić