OGLEDNI ČAS IZ BIOLOGIJE

Datum objave: 1.06.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U četvrtak 12.5.2022. godine održan je ogledni čas iz predmeta biologije u odjeljenju VI-1 razreda. Realizator časa bila je nastavnica Edisa Subašić, a nastavna jedinica bila je: Ljekovite biljke u BiH. Cilj časa bio je da učenici usvoje znanja o ljekovitim biljkama koje rastu na području naše domovine, njihovim ljekovitim svojstvima i načinu upotrebe.

Ovom vrlo zanimljivom času prisustvovali su direktor škole Almir Ćesko, pomoćnik direktora Emil Kalić, pedagogica Indira Memić i psiholog Alisa Mehmedspahić.

Učenici su se upoznali sa ljekovitim biljkama koje rastu u našoj okolici, a potom su u grupnom radu pripremali ljekovite preparate od navedenog bilja. Slijedeći recept učenici su od bilja i sjemenki pravili mješavine čaja, tinkture, ljekoviti pekmez i ulje, a uz to su trebali da istraže i ljekovita svojstva pojedinih biljaka.

Njihov zanimljiv rad rezultirao je usvojenim znanjima i spremnim ljekovitim preparatima, koje su poklonili posjetiteljima na času. Za sav trud uslijedila je mala zakuska: na kraju su se učenici poslužili čajem i keksom, a na poklon su dobili i priručnik Naše ljekovite biljke.

Čestitamo nastavnici Edisi Subašić na kreativnosti i inovativnosti kojima je ovaj čas obilovao, a također želimo pohvaliti i učenike koji su aktivno učestvovali u ovom zanimljivom času i pokazali visok nivo znanja i spretnosti.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA