OGLEDNI ČAS IZ BOSANSKOG

Datum objave: 11.12.20 Objavio: Rialda Bibuljica

Ogledni čas iz bosanskog jezika i književnosti

Kraj prvog polugodišta je vrijeme kada se realizira dosta oglednih časova. Ove godine je izazov za nastavnike veći jer se nastava odvija putem platforme Office 365, umjesto u učionici, kao nekad. Sada nije dovoljno samo pripremiti nastavni sadržaj i osmisliti zanimljiv i originalan čas, već je potrebno riskirati sa jačinom interneta, čestim nestancima električne energije i svim teškoćama koje se javljaju u realizaciji online nastave. Ali nećemo sada o tome!

U ponedjeljak 7.12.2020. godine održan je još jedan online ogledni čas – iz predmeta bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost. Čas je održan u odjeljenju V-1, a realizator je bila nastavnica Selma Bećirović. Učilo se o pridjevima. Cilj časa bio je da učenici usvoje pojam pridjeva, da uoče razlike između tri vrste pridjeva, te da se upoznaju sa gramatičkim osobinama ove vrste riječi. Nastavnica Selma koristila se različitim metodama i oblicima rada da bi ovu nastavnu jedinicu približila učenicima. Uz prezentaciju, kojom su učenicima kroz primjere objašnjeni osnovni pojmovi, u radu je korišten Padlet za realizaciju grupnog rada u kojem su učenici pokazali stečeno znanje. Za kraj je učenicima ostavljeno da se malo poigraju u kvizu „Prijevi“ na Wordwallu.

Učenici su bili veoma aktivni i rado su učestvovali u svim dijelovima časa. Uz to su pokazali i zavidan stepen znanja i sposobnosti u grupnom radu i kvizu. Srećom, nije bilo nikakvih tehničkih problema koji bi pokvarili ovu veselu atmosferu.

Času su prisustvovali direktor škole Almir Ćesko i pomoćnik direktora Emil Kalić. Čestitamo nastavnici Selmi na uspješno realiziranom oglednom času uz želju da i dalje nastavi raditi kao i dosad.

FOTOGALERIJA