OGLEDNI ČAS IZ KULTURE ŽIVLJENJA I MUZIČKE KULTURE

Datum objave: 17.05.21 Objavio: Rialda Bibuljica

U utorak 11.5.2021.godine u mutimedijalnoj sali Druge osnovne škole održan je ogledni čas iz predmeta kultura življenja i muzička kultura. Dva predmeta povezana zajedničkom temom: kulturnom baštinom. Obrađene nastavne teme su „Arhitektura bosanske kuće“ i „Treskavica sitna – narodna igra iz Sarajeva i okolice“.

Učenici petog i sedmog razreda su nam predstavili kako je to izgledao ambijent bosanske kuće, čime je bio opremljen i kako se to u njemu živjelo u tim davnim vremenima kojih se sa čežnjom pokušavamo prisjetiti. Priču o bosanskoj kući i životu u njoj osvježila je pjesma i igra učenica sedmog razreda koje su nam, obučene u tradicionalnu nošnju, otpjevale divne sevdalinke i odigrale tradicionalno bosansko kolo.

Naučili smo dosta o našoj narodnoj tradiciji, upoznali se sa turcizmima koji se ponegdje i danas koriste i uživali u atmosferi nekadašnjih priredbi i manifestacija koje naša škola pamti iz nekih sretnijih i zdravijih vremena. Nadamo se da će se ta pjesma i smijeh opet čuti u našoj školi. Nastavnicama Seni Beširević i Dijani Rogić čestitamo na uspješno realiziranom oglednom času i zahvaljujemo se na ovoj lijepoj priredbi! Želimo im mnogo uspjeha i sreće u godinama koje dolaze!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA