OGLEDNI ČAS IZ MOJE OKOLINE

Datum objave: 23.05.21 Objavio: Rialda Bibuljica

Nastavnica razredne nastave Emina Memija je u srijedu, 19.5.2021. godine, realizovala ogledni čas iz Moje okoline u III3 razredu. Času su prisustvovali direktor škole, zamjenik direktora, pedagog i asistent u nastavi. Na početku časa gosti su pozdravljeni pjesmom uz prezentaciju i promovisanje ljepota čiste i netaknute prirode. Prizori su u svima probudili najljepša osjećanja, jer što više posmatramo prirodu, više ostajemo zadivljeni njenom ljepotom. Stihovi pjesme su još više dočarali netaknute prirodne ljepote.

Cilj časa je bio razvijanje pozitivnog odnosa prema prirodi koja nas okružuje, buđenje svijesti o očuvanju okoline čistom, te jačanje interesa za primjenu različitih načina čuvanja okoliša. Učenici su imali priliku razgovarati o značaju istraživanja prirode i upoznavanja s našim neposrednim okruženjem. Druga pjesma i prizori onečišćene okoline, probudili su tužna osjećanja. Posmatrajući te bolne prizore, osjetili smo patnju prirode. Tužno je sve to gledati, a najtužnije od svega je što ljudi uništavajući prirodu i njene ljepote, narušavaju i svoje zdravlje.

U toku časa je prezentiran veoma važan projekat učenika i učiteljice pod nazivom „ČUVAJMO OKOLIŠ ZAJEDNO“. Projekat je nastao iz iskrene želje da svi aktivno učestvujemo u očuvanju prirode. Učenici su predstavili različite načine čuvanja svoje okoline, te primjere recikliranja i zaštite okoliša na najbolji i najljepši način.

Na kraju nastavnog sata, učenici su poslali veoma emotivne i snažne poruke.  Dali smo obećanje prirodi da ćemo je čuvati i štititi, jer ne želimo da gledamo kako pati.  

Zadatak svih nas je da čuvamo prirodu,

jer lijepa i čista priroda čuva naše zdravlje.

Pripremila: Emina Memija

FOTOGALERIJA