OGLEDNI ČAS IZ VJERONAUKE

Datum objave: 18.03.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U četvrtak 10.3.2022. godine u odjeljenju VII-4 razreda održan je ogledni čas iz predmeta islamske vjeronauke. Realizator časa bio je nastavnik Omer Bajramović, a nastavna jedinica nosila je naslov: Iz vrela mudrosti – Mudri Lukman.

Predmet vjeronauka ima između ostalog za cilj odgojno djelovanje na učenike, te poučavanje o uzorima na koje se trebamo ugledati –  Božijim poslanicima. Na ovom času učenici su se upoznali sa poslanikom Lukmanom a.s. i njegovim riječima spomenutim u Kur’anu, a koje su savjet njegovom sinu i nama, sljedbenicima njegove vjere do Sudnjeg dana. Ove mudrosti su unierzalne vrijednosti koje baštine i druge monoteističke religije, a vezane su za odnos čovjeka prema sebi i prema drugim ljudima. 

Nastavnik Omer je, koristeći se raznolikim nastavnim sredstvima i postupcima, učenicima prezentirao ovu nastavnu temu, prilagodivši  je njihovom uzrastu i današnjem dobu u kojem živimo. Istaknuta je i važna uloga komunikacije, kako verbalne, tako i neverbalne. Učenici su imali priliku naučiti znakovni jezik i njime iskazati mudrosti koje je Lukman a.s. poručio svom sinu. 

Ovaj zanimljivi ogledni čas poučio nas je da budemo zahvalni na blagodatima koje su nam date i da širimo blagost, ljubav i dobrotu među svim Božijim stvorenjima koja nas okružuju. Čestitamo nastavniku Omeru na uspješno realiziranom stručnom usavršavanju i želimo mu još puno uspjeha u daljem radu!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA