OGLEDNI ČAS SA KORELACIJAMA PREDMETA: DRUŠTVO, PRIRODA, LIKOVNA KULTURA I NJEMAČKI JEZIK

Datum objave: 17.04.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta s ciljem podizanja svijesti javnosti i usmjeravanja globalne pažnje na značaj i važnost vode, te promociju održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Naše kolegice Edisa Subašić, Irhana Rašinlić, Alma Arnaut-Memović i Mirela Zerem, prepoznale su značaj ovog datuma i održale ogledni čas sa učenicima petog razreda sa korelacijama predmeta: društvo, priroda, likovna kultura i njemački jezik. Oblast odnosno tematska cjelina koju su obradile jeste: Vode (rijeke) u Bosni i Hercegovini/Zagađenje voda/Plakat kao forma vizualnog komuniciranja. Ciljevi ovog časa su bili ponoviti stečeno znanje o rijekama u BiH, podizanje svijesti o značaju vode za sva živa bića kao i podizanje ekološke svijesti o važnosti očuvanja vodene životne sredine.

Čas je počeo recitacijom pjesme “Bosna” Nedžada Ibrišimovića, a zatim su date upute za rad učenicima, koji su kroz kviz znanja ponovili usvojeno gradivo iz predmeta: društvo, priroda, likovna kultura i njemački jezik. Nakon toga uslijedila je radionica, učenici su podijeljeni u pet grupa, sa simbiličnim nazivima: UNA, DRINA, VRBAS, BOSNA I NERETVA. Svaka grupa je prezentirala svoje praktične zadatke. Na kraju časa, učenici crtaju lice samoprocjene na kojem su istakli svoje zadovoljstvo, uključenost, zainteresiranost i aktivnost na času.

Da je čas bio vrlo uspješan, najbolje prikazuju fotografije na kojima možemo vidjeti veliko zadovoljstvo naših učenika kao i mnoštvo praktičnih radova, plakata i tematskih oblasti koje su obrađene, kao i poruke koje su nam poslali naši učenici, a neke od njih su:

Čuvajmo čistu vodu za buduće generacije!

Voda je izvor života!

Čuvanjem vode, čuvamo živote!

Čestitamo našim kolegicama na uspješno održanom oglednom času i obilježavanju ovog, vrlo važnog datuma za sve nas.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA