OKTOBAR – MJESEC KNJIGE U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 3.11.23 Objavio: Rialda Bibuljica

„Ko je savijen nad knjigom,

taj uspravno hoda.“

…iz ugla školskog bibliotekara…

Knjiga jeste naš najbolji prijatelj, ali prijateljstvo treba biti obostrano – trebamo težiti biti najveći prijatelji knjige. Stoga smo iskoristili oktobar, mjesec i praznik knjige i književnosti, da razmislimo nad svojim odnosom prema pisanoj riječi i vratimo se cijelim svojim bićem, našem najboljem prijatelju.

Cilj obilježavanja mjeseca knjige je promocija značaja knjige i njene uloge u obrazovanju, izgradnji identiteta pojedinca i njene uloge u svakodnevnom životu. Onaj ko traži lijepu i korisnu knjigu, zasigurno će je i naći, a znanje koje dobivamo čitanjem, nosimo sa sobom u svakom trenutku i tako potvrđujemo drevnu mudrost da je knjiga čovjekov najbolji prijatelj. Svaka knjiga je svijet za sebe, svaka od knjiga nas nečemu nauči ili pak podsjeti naučenom. Knjiga otvara vrata novog svijeta i dopušta pogled u nepoznato. Knjige omogućavaju ulazak u svijet mašte, upoznavanje likova i njihovih duša, emocija i poistovjećivanje s njihovim borbama. Oni koji čitaju žive više od jednog života, putuju, ulaze u svijet avanture, emocije, historije, vjere, nauke. Knjiga je preteča svih ostalih medijskih sredstava. Dok čitamo, knjige nas nagrađuju izgradnjom jezičke kulture, uvećanjem fonda riječi, postajemo svestraniji i lakše izražavamo svoje mišljenje.

Svjesni važnosti čitanja koje stimulira mozak da lakše usvaja i procesuira nove informacije, pozivamo Vas da budete aktivni sudionici u cilju sprovođenja cjeloživotnog učenja. Činjenično, čitanje knjiga potiče bolji, bogatiji vokabular, apriori direktno utiče na komunikacijske vještine. Svjesni življenja u vrlo eksplicitno turbulentnom vremenu sa mnoštvom promjena, izabrali smo najučinkovitije sredstvo za smirenje, budući da čitanje pruža optimalnu relaksaciju, otklanja stres i razvija zdrav, stabilan psihološki profil svake jedinke. Načitanost svakodnevno pomaže u percepciji i raspolaganju činjenica, kvalitetnom argumentiranju, pritom izgrađuje samopouzdanje, naročito zapaženo kod mlađe djece i u osnovnoškolskoj dobi. Djeca koja redovno čitaju, imaju otvorenija razmišljanja, inovativnija su i iznalaze bolje načine za rješavanje svakojakih životnih nedaća. Lakše postižu sopstvene ciljeve i grade svoj vlastiti put, budući da svaka knjiga u sebi sadrži i donosi znanje, maštu, stvaralaštvo, putovanje… Čitanje nas značajno obogaćuje, doprinosi značajnim zdravstvenim i mentalnim koristima i dovodi do značajnog smanjenja nivoa stresa. Nije tajna da su čitači bolji javni govornici, mislioci, a prema nekim relevantnim naučnim istraživanjima općenito i sretniji ljudi. Čitanje knjiga pročišćava um od negativnosti, umiruje nerve i omogućava lakše stupanje u san, aktivno uključuje maštu, kreira osjećaj za imaginaciju, razvija i potiče empatiju koja nam je prijeko potrebna!

Uz sve gore navedeno, mi smo ovaj divni mjesec proveli vrlo „skromno“: čitali smo knjige, posjećivali našu školsku biblioteku, organizovali i učestvovali u radu kreativnih radionica i izradi power point prezentacije, realizovali edukativne plakate, dali podršku Nacionalnom danu svjesnosti o bibliotekama u BiH, organizovali donaciju publikacija našem bibliotečkom fondu, uzeli učešće u izradi materijala, koji se prezentiraju u rubrici Aktuelnosti u holu naše škole.

 

I ne zaboravite, nije stvar u tome koliko knjiga košta,

stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš!

Pripremila: Enesa Ustamujić – Sejdić

školski bibliotekar

 

Oktobarski lektirni kutak: Iz ugla časova lektire…

Kažu da sve bitno o životu možemo naučiti čitajući.

Knjiga je razgovor, ona ima magiju i šarm, nezamjenjiv je pratilac, ali je istovremeno i nadahnjuće i smiraj. U našoj školi oktobar se obilježava kao „Mjesec knjige“, a sve u cilju promocije knjige kao bezvremenske vrijednosti, njene uloge u obrazovanju, ali i u svakodnevnom životu.

Učenici naše škole su kroz mnogobrojne aktivnosti obilježili ovaj, za sve nas značajan mjesec. Na časovima lektire smo čitali, pravili lektirne ormare, razglednice, reklame, kreirali i osmislili bookmarks-e, realizirali prezentacije, izdvajali zrnca mudrosti kao motivaciju, podsticaj i još mnogo toga.

Zaista je bilo zadovoljstvo promatrati učenike kako ostvaruju zajednički cilj – saznanje da je knjiga je moćno oružje. Zajedničkim nastojanjima i aktivnostima spoznali smo da je uništavanje knjiga veliko zlo, kao i da je veće zlo ne čitati ih.

Stoga, knjige su naši vjerni prijatelji, mudri i strpljivi učitelji.

Knjiga je dar koji možeš otvarati opet i opet… (G. Kellior)

Pripremile: Irma Pamuk – Fejzić

Izeta Aljović

Amra Mešić