OPSADA SARAJEVA IZ PERSPEKTIVE DJECE

Datum objave: 9.06.21 Objavio: Rialda Bibuljica

Dok čekamo da se epidemiološka situacija popravi i uslovi za realizaciju nastave normalizuju, prisjećamo se s nostalgijom nekih lijepih događaja koji su se svake godine dešavali u našoj školi. Tu prije svega mislimo na ogledne časove naših nastavnika koji su često bili prave priredbe i manifestacije za učenike i prijatelje škole. Dašak tih vremena osjetili smo nedavno…

U utorak 1.6.2021. godine održan je ogledni čas koji je bio korelacija predmeta Engleski jezik, Historija i Likovna kultura. Tema ovog oglednog časa bila je: Opsada Sarajeva iz perspektive djece. U realizaciji su učestvovali učenici devetih razreda, a čas su organizirale i pripremile nastavnice Edina Podgorica, Alma Pamuk i Alma Arnaut Memović.

Ovaj čas je osmišljen kao TV-emisija o ratu u BiH uz intervju o ratnim dešavanjima iz devedesetih sa generalom, novinarkom i umjetnicom. Prikazana je opsada grada iz tri različite perspektive, uz mogućnost učenika da i sami predstave svoje viđenje o ovim nemilim dešavanjima iz naše ne tako davne prošlosti. Također, učenici su mogli pročitati odlomke iz ratnog dnevnika Zlate Filipović i u grupnom radu dati svoje komentare na pročitani sadržaj. Za kraj je data usporedba ratnog perioda sa dobom pandemije sa kojim smo trenutno suočeni. Sama tema je vrlo zanimljiva i emotivna, a realizacija časa bila je na posebnom nivou.

Prava je šteta što ovom času nije moglo prisustvovati više gledatelja, pored direktora Ćesko Almira, pomoćnika direktora Kalić Emila i pedagogice Memić Indire. Čestitamo nastavnicama i učenicima na divnom času i vrijednom sadržaju koji su podijelili s nama. Želimo im puno uspjeha u životu i da nikada ne osjete ratna zbivanja na svojoj koži!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA