ORTOPEDICA D.O.O. U POSJETI DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 31.10.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Našu školu je, 19. oktobra 2023. godine, posjetila Ortopedica d.o.o. Sarajevo i obavila preventivne preglede stopala učenicima od I do IX razreda s ciljem ranog otkrivanja, prevencije i saniranja deformiteta lokomotornog sistema.

Najvažniji cilj ovih pregleda jeste jačanje svijesti o potrebi preventivne brige o kičmi i stopalima kod djece. Zdravlje odraslih direktno je povezano sa pravilnim razvojem u predškolskoj i školskoj dobi.

Latinska poslovica kaže: “U zdravom tijelu, zdrav je i duh”, kojom ističemo važnost tjelesnog zdravlja i, upravo, je PREVENTIVA najbolji način koji pokazuje svoju vrijednost kada se nepravilnosti u razvoju riješavaju prije nego što se uopće pojave, a ukoliko se pojave važno ih je pravovremeno uočiti i korigovati. Neuočene i naslijeđene nepravilnosti u razvoju zasigurno dovode do najvažnijih roditeljskih zadaća – brizi o pravilnom razvoju djece.

Ciljevi projekta svode se na jačanje svjesti roditelja, djece, nastavnog i odgojnog osoblja o vrijednostima preventive u pravilnom razvoju djece, a svoju punu vrijednost postižu ranim otkrivanjem deformiteta kičme i stopala te preporuka za korekciju putem vježbi, aplikacijom određenih pomagala ili upućivanjem na detaljne specijalističke preglede i tretmane. Pregled našim učenicima obavili su stručni tim doktora i tehničara u organizaciji sa Ortopedica d.o.o. Sarajevo.

Zahvaljujemo se timu Ortopedica d.o.o. na ovoj važnoj akciji.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA