PLANINARSKI POHOD NA TREBEVIĆ UČENIKA SEDMOG RAZREDA

Datum objave: 28.03.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u okviru svojih programskih zadataka i ove godine planira realizaciju projekta „Škola planinarstva“. Ovim projektom se podrazumijeva edukacija učenika VII razreda u planinarenju. Prva od planirane tri etape realizirana je u srijedu 22.3.2023. godine na olimpijskoj planini Trebević.

Učenici tri odjeljenja sedmih razreda Druge osnovne škole krenuli su autobusima iz Hrasnice u ranim jutarnjim satima u pratnji nastavnica Adise Divoš, Selme Ćehović, Almire Nuradinović i Selme Bećirović te planinarskih vodiča. Dolaskom na park Ravne, učenici su dobili osnovne upute i smjernice od vodiča i raspoređeni po odjeljenjima krenuli su planinarskom stazom prema prvom odredištu: Dobre vode. Tokom planinarenja kroz šumu, vodiči su učenicima davali bitne informacije o planinarskim markacijama, pravilima planinarenja, te ih upoznavali sa biljnim i životinjskim svijetom našeg Trebevića. Iako malo naporno pješačenje, za učenike je ono bilo vrlo zabavno i poučno. Svi učenici su prilično dobro podnijeli ove fizičke napore, tako da je planinarenje proteklo bez intervencija mobilnog tima Gorske službe spašavanja. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme, tako da je planinarenje realizirano bez ikakvih problema.

Tokom planinarskog pohoda učenici su se kretali planiranom rutom: RAVNE – DOBRE VODE, STUDENAC – DOM PD TREBEVIĆ – BOB STAZA – VIDIKOVAC – RAVNE ukupne dužine 7 000 m.

Uz učenike Druge osnovne škole u ovom pohodu su učestvovali i učenici Treće i Četvrte osnovne škole u pratnji svojih nastavnika. Ovo lijepo druženje sa prirodom i vršnjacima završeno je u popodnevnim satima, kada su se učenici vratili u Hrasnicu. Iako umorni i opijeni planinskim zrakom, učenici su pjesmom i dobrim raspoloženjem, a prije svega primjernim ponašanjem pokazali da su učenici najbolje osnovne škole u regionu! Nadamo se da će jednako uspješno proteći i naredne dvije etape Škole planinarstva. Ovom prilikom želimo se zahvaliti timu vodiča koji je bio u pratnji učenika na odgovornom i humanom pristupu! A kako nam je lijepo bilo dočarat će vam fotografije u galeriji.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA