POSJETA BIBLIOTEKARSKE SEKCIJE NAŠE ŠKOLE 33. INTERNACIONALNOM SARAJEVSKOM SAJMU KNJIGA I UČILA 2022. GODINE

Datum objave: 11.05.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Učenici naše škole,  članovi bibliotekarske sekcije  u pratnji bibliotekarke škole,  Mirele Hrnjić  posjetili su 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila koji se već tradicionalno održava u Centru Skenderija u terminu od 20. do 25. aprila.

Jedan od načina popularizacije,  promicanja knjige i čitanja,  a ujedno i širenje pismenosti među najmlađim jeste i posjeta izložbenim salonima knjiga. Tako su naši učenici imali priliku pod motom “Moć knjige” prisustvovati otvaranju, a kasnije i pojedinačno posjetiti štandove 36 izdavačkih kuća.  Na Sajam su došli izdavači i autori iz zemalja regiona, ali i iz Turske, Saudijske Arabije, Danske, Švedske, Norveške, Njemačke, Irana, Sjedinjenih Američkih Država.

Na 33. Sarajevskom sajmu knjiga na poseban način  se obilježio Međunarodni dan knjige i autorskih prava, 23. april. U okviru sajma organizovan je specijalni program i izložba posvećena najvažnijim rukopisima i knjigama koje su obilježile savremenu epohu civilizacije. Ovo je posebno vrijedno pažnje imajući u vidu da “digitalno okruženje ” iz korijena i nepovratno mijenja naše čitalačke navike i život uopće. Zbog toga mi bibliotekari trebamo posebnu pažnju posvetiti razvijanju i održavanju čitalačkih navika kako kod djece tako i kod odraslih. Ne smijemo dozvoliti da razvoj, tačnije ekspanzija informacionih tehnologija potisne, tačnije pokopa knjigu, jer se u budućnosti vrlo lahko možemo naći u svijetu koji nećemo moći razumjeti, a niti prepoznati.

I za kraj, 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga okarakterisan je kao jedan od značajnih susreta autora,  izdavača i čitalačke publike. U prilogu slijede fotografije s posjete Sajmu.

Pripremila: Mirela Hrnjić

FOTOGALERIJA