POSJETA MALIH BIBLIOTEKARA 35. SAJMU KNJIGA

Datum objave: 22.04.24 Objavio: Rialda Bibuljica

…Osmijeh se vratio u grad…

I doista, kako kazuju stihovi uvaženog Balaševića, osmijeh je uvijek prisutan sve dok je aktuelna sublimacija kulture, književnosti i svih vrsta umjetnosti! Držimo do toga da je stepen razvoja svakog društva naš odnos prema kulturi. Što je društvo razvijenije, kultura je cjenjenija, a umjetnost izraženija!

April je prilično zanimljiv i osebujan mjesec za male bibliotekare, budući da na našim bibliotečko – kreativnim radionicama imamo prilično raznovrstan  program. Krenuvši od 2. aprila – Međunarodnog dana dječije književnosti, 15. aprila – Svjetskog dana umjetnosti, 21. aprila – Svjetskog dana kreativnosti i inovacija, ni malo manje bitan nije 6. april – Dan najvoljenijeg nam Sarajeva. S tim u vezi, sretni smo što je upravo Sarajevo glavna destinacija ljubitelja pisane riječi.

Naime, u sarajevskom Kulturno-sportskom i sajamskom centru „Skenderija“ upriličen je tradicionalni 35. internacionalni sajam knjiga koji se odvija pod motom „Riječ“ koji je za posjetitelje otvoren od 17. do 22. aprila 2024. godine.

U petak, 19. aprila na štandu Univerziteta u Sarajevu učešće na času promocije engleskog jezika i kulture za osnovce uzeli su članovi bibliotekarske sekcije naše škole. Predavanje i radionica je održana od strane Hukara Elme, profesorice JU Osma osnovna škola „Amer Ćenanović.“ Koordinatorica događaja je direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu mr. sci. Nadina Grebović-Lendo i direktorica JU Osma osnovna škola „Amer Ćenanović“, prof. Edisa Radončić.

Nakon radionice, učenici – polaznici bibliotekarske sekcije su u pratnji bibliotekarke, Enese Ustamujić-Sejdić i asistentice u odjeljenju, Amre Mešić detaljno razgledali štandove i obavili kupovinu željenih naslova.

„Knjige ne mijenjaju svijet. Ljudi mijenjaju svijet,

knjige samo mijenjaju ljude.“ Mario Quintana

Vođeni ovom mišlju, učenici su sa uzbuđenjem prisustvovali čitaonici knjige bajki „Bajke u ogledalu“ Tete pričalice, uvažene spisateljice Lidije Sejdinović. Imali su priliku upoznati i razgovarati sa jednim od bh najpoznatijih književnika, Kučuk Fahrudinom, direktorom FEDU festivala koji je učenicima predstavio svoj bogati književnički opus. A da je zaista istinita poslovica koja glasi: „Kultura nas okuplja, riječ ujedinjuje“, govori i prvijenac „30 pjesama za 30 slova“ našeg kolege učitelja JU „Treća osnovna škola“ Ilidža, poštovanog autora Agić Sabita.

Kultura je temelj društva, stoga smo nakon posjete Sajmu odlučili obići uže jezgro grada, podsjetiti se na javne i kulturne institucije te udahnuti lijepi aprilski sarajevski zrak! S tim u vezi, na našoj mini ekskurziji našla se neprevaziđena šetnica Obala Kulina bana sa svojom reprezentatitvnom Akademijom likovnih umjetnosti. Naravno, tu je i most Festina lente kao nešto što nas konstantno podsjeća da „požurimo, ali polahko.“ Potom, prošetali smo do Narodnog pozorišta, obišli trg „Susan Sontag“ i umjetničku instalaciju koja ukazuje na strahovitu patnju djece Palestine. Empatija je jedna od najljepših ljudskih osobina, budući da je ista temelj svih ponašanja koje povezuje s dobrotom! Učimo djecu da budu altruisti! Laganim koracima naprijed, prošetali smo do prvog inkluzivnog parka „Jelena Vitas“ u neposrednoj blizini BKC-a. Nakon toga, šetnja se nastavila ka monumentalnom spomeniku Vječna vatra. Potom je uslijedila šetnja Titovom ulicom – jednom od glavnih i najpoznatijih ulica grada Sarajeva. Naravno, obišli smo i spomen – park Davorina Popovića i Mirze Delibašića, ukazali na njihov impozantan značaj i profesionalni opus.

Koristimo se prilikom da se zahvalimo Upravi škole na obezbijeđenom prijevozu koji je bio posve besplatan..

I da ne zaboravimo,

nije stvar u tome knjiga košta.

Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš.“

Jim Rohn

I da, kič će uvijek biti kič, šund će uvijek biti šund – a samo istinski čista kultura, književnost i žanrovska umjetnost mogu biti predmet rasprave ukusa i ljubavi!

Tekst pripremila: Enesa Ustamujić-Sejdić

FOTOGALERIJA