Posjeta Memorijalnom centru Potočari

Datum objave: 26.04.19 Objavio: admin

U cilju odavanja počasti žrtvama genocida već 11 godinu zaredom, Općina Ilidža organizovala je posjetu učenika ilidžanskih osnovnih škola Memorijalnom centru Potočari. Na put u Potočare u ranim jutarnjim satima 25. aprila 2019. godine, u 15 autobusa u pratnji policije, nastavnika i predstavnika Općine, krenulo je 750 učenika sedmih razreda iz osnovnih škola sa područja općine Ilidža. Učenike, nastavnike, predstavnike roditelja i organizatore uoči polaska ispratili su roditelji i direktori škola i zaželjeli im sretan put.

U okviru posjete, pored odavanja počasti žrtvama genocida učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, obilaska Memorijalnog centra i mezarja, za učenike je organizovan čas historije na kojem su se upoznali o stravičnom zločinu nad Bošnjacima u tadašnjoj enklavi Srebrenica te projekcija filma „Srebrenica 95“, obilazak izložbe i spomen sobe, a pručena je i Jasin dova za sve stradale.

Učenici sedmih razreda Druge osnovne škole bili su u pratnji nastavnika Aljić Izete, Selme Ćehović, Alme Arnaut – Memović, Omera Bajramovića i Mirze Mahmutovića, te predstavnice Vijeća roditelja Lejle Atović. Želimo naglasiti da su naši učenici dostojanstveno i primjerno predstavljali svoju školu i zaslužuju svaku pohvalu!

Sa ovom posjetom, do sada, Memorijalni centar u Potočarima posjetilo oko 8500 učesnika osnovnih škola sa područja općine Ilidža. Ovaj humani i edukativni projekat, koji će se i u buduće nastaviti, finansirala je Općina Ilidža.

FOTOGALERIJA