Posjeta Memorijalnom centru Potočari

Datum objave: 28.05.18 Objavio: admin

U utorak, 15.maja 2018. godine u organizaciji Općine Ilidža obavljena je jednodnevna posjeta Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici s ciljem odavanja počasti  žrtvama genocida i suosjećanja sa onima koji su izgubili svoje najmilije. U ranim jutarnjim satima kolona od 12 autobusa sa učenicima sedmih razreda iz svih ilidžanskih osnovnih škola uputila se prema Srebrenici praćena automobilima policije i ambulantnim kolima udruženja „Paramedic“, Gorske službe spašavanja i ambulante Doma zdravlja Ilidža. Za nešto manje od četiri sata vožnje ovaj konvoj je stigao u Potočare.

Učenike naše Druge osnovne škole na ovom putovanju pratili su pomoćnik direktora Kalić Emil i nastavnici Alić Elvis, Laličić Aldiana i Bičo Fahrudin, te roditeljka gospođa Gibanica Hajra.

Odmah nakon dolaska položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja, a zatim učenjem Fatihe i minutom šutnje odana je počast poginulim borcima kao i civilnim žrtvama rata sa ovog područja. Učenici su imali priliku obići kompleks, odnosno mezarje, nakon čega su prisustvovali historijskom času tokom kojeg su upoznati sa stravičnim dešavanjima i stradanjem tamošnjeg stanovništva za vrijeme proteklog rata.

Učenici su imali i tu čast da učestvuju u samom programu učenjem Fatihe i drugih molitvi.

Pred kraj posjete, učenici su obišli i ratni muzej Tvornicu akumulatora gdje su pogledali dokumentarni film i izložbu fotografija, te se i na ovaj način upoznali sa ovim dijelom naše tužne prošlosti.

U kasnim poslijepodnevnim satima, ispunjeni utiscima, posjetioci su se uputili prema Sarajevu. Naši učenici su dostojanstveno odali počast svim nastradalim žrtvama rata sa jednom mišlju: da se sve strahote rata i ratnih stradanja više nikome ne dese.

FOTOGALERIJA