POSJETA MEMORIJALNOM CENTRU SREBRENICA-POTOČARI

Datum objave: 3.05.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Učenici osmih razreda 12 osnovnih škola s područja Općine Ilidža 25. aprila 2023. godine, posjetili su Memorijalni centar Srebrenica – Potočari. Više od 750 ilidžanskih osnovaca u pratnji 50 nastavnika, odalo je počast žrtvama genocida. Ove godine, učenici naše škole posjetili su Potočare u pratnji svojih rezrednika: Sene Beširević, Alme Pamuk, Edine Podgorice i Mirsade Saračević-Karahmet.

Učenici su dolaskom u Potočare obišli mezarje kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u julu 1995. godine. U prostoru Musale, centralnog dijela mezarja u Potočarima, održan je historijski čas. Nakon obilaska mezarja, učenici su obišli  nekadašnju tvornicu akumulatora (halu gdje su bili zarobljenici), Muzej žrtvama genocida, pogledali stalnu izložbenu postavku i video projekciju dokumentarnog filma “Srebrenica ’95.” 

Kultura sjećanja je preventivni način da se historija ne bi ponovila. Sjećanje ne smije biti motiv za nastanak mržnje i želje za osvetom, ali može buditi samosvjesnost i pomoći u izgradnji svijesti o historiji vlastitog naroda.

Ovogodišnja posjeta realizirana je uz pomoć Federalne uprave policije, DZ Kantona Sarajevo-OJ Ilidža i GSS Ilidža.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA