POSJETA POMOĆNICE MINISTRA OBRAZOVANJA REPUBLIKE PORTUGAL – gospođe Filomene Pereira

Datum objave: 24.12.23 Objavio: Rialda Bibuljica

 
Kažu da se duša liječi vremenom provednim sa djecom, a naše su danas, i ne samo danas, bile na samom izvorištu. Velike riječi imaju slabost kleknuti pred malim postupcima ljubavi, a oni su danas obojili posjetu značajnih i dragih gostiju.

Naime, riječ je o pomoćnici ministra obrazovanja Republike Portugal – gospođi Filomeni Pereira, stručnom savjetniku za inkluziju pri Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS – Melisi Mizdrak, o višem saradniku za podršku djeci i učenicima s poteškoćama ispred Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanje KS – Edinu Mujkanoviću, o predstavnici UNICEF-a – Sari Šaljić i drugim gostima.
Svjesni važnosti njihove posjete, kao i prilike koju naša škola time dobija, dan je ispunjen pozitivnim emocijama i marljivošću naših učenika.
Misija svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa Druge osnovne škole jeste unapređenje života djeca s poteškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i osoba s psihosocijalnim teškoćama. Zagovaramo prava i pristup koji se temelji na različitosti i uključivosti. Naša vizija stremi ka društvu koje afirmiše različitosti i jedinstvene vrijednosti svakog djeteta, kao i drugih članova naše male zajednice.
Svako od nas ima nešto što ne može, ali nama je važno ono što možemo. Ne posmatramo djecu kroz prizmu njihovih teškoća, naglasak stavljamo na njihove vještine i vrline koje posjeduju. U malom svijetu naše škole uvažavanje različitosti je jedan od ključnih vrijednosti i principa. Nastojimo promovirati različitosti, upoznati svaku osobu, a ne poteškoću, jer se iza njih krije neko ko, kao i svi mi, ima misli i osjećanja.
Da je inkluzija školska klima i suživot, kreativno su pokazali učenici s poteškoćama izrađujući novogodišnje čestitke koje su uručili gostima. Empatiju i prihvatanje bilo koje različitosti su prezentovali u sportskoj radionici, gdje su zaista pokazali svoje vještine i vrline kroz igru i smijeh. Direktor škole, gospodin Ćesko Almir, gospođi Pereira uručio je zahvalnicu i tradicionalni poklon, kao podsjetnik na posjetu našoj ustanovi.
Iste emocije i raspoloženje su s nama dijelili i gosti, što je dokaz uspješno realiziranoj posjeti.
Na kraju želimo pohvaliti sve učenike koji su bili učesnici današnjih aktivnosti, jer zaista su dokazali tvrdnju da ko nešto želi, nađe i način.
 
Djeca su svjedoci citatu inkluzivnog okruženja:
„Poteškoće nisu naša prizma, nego vrline koje dijete ima!“
 
Pripremila: Izeta Aljović