POSJETA UČENIKA DRUGE OSNOVNE ŠKOLE SPOMEN-OBILJEŽJU U HRASNICI

Datum objave: 20.09.21 Objavio: Rialda Bibuljica

U utorak, 07.09.2021. godine, učenici VII-3 razreda Druge osnovne škole u pratnji nastavnice Alme Pamuk i pomoćnika direktora Emila Kalića posjetili su spomen-obilježje poginuloj djeci u Hrasnici. Ovom prilikom učenici su prisustvovali obilježavanju godišnjice stradanja sestara Jasne i Samire Rahman koje su zločinačkom granatom ubijene 7.9.1992. godine.

Ovom događaju prisustvovali su predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995.  te članovi Općinskog vijeća na čelu sa načelnikom općine Nerminom Muzurom, koji se kratko obratio prisutnima naglasivši važnost čuvanja sjećanja na stradanje u minulom ratu. Odata je počast žrtvama i položeno cvijeće u ulici Sabita Užičanina broj 15 u Hrasnici.

Učenici su na prigodan način učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast nevinim žrtvama. Također,  ovo je bila prilika da se učenici upoznaju s onim što se događalo njihovim vršnjacima i sugrađanima. Ova bolna godišnjica je samo jedan u nizu podsjetnika kako su ljudski životi u ratu imali malu cijenu, pa čak i kada su u pitanju životi djece. Jedino čuvanjem sjećanja na nevine žrtve možemo postići da se ovakvi zločini više nikada i nikome ne ponove.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA