PREDAVANJE O PUTOPISU „PUTEM SVILE“ U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 30.11.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Dana 28.11.2023. godine pred učenicima devetih razreda, realizovano je predavanje i promocija prvog putopisa na bosanskom jeziku „Putem svile: kroz Rumeliju, Anadoliju, sjevernu Mezopotamiju, Zakavkazje, Havarizm i Transoksaniju.“ Uvaženi autori putopisa koji su u današnjem vremenu ogromno nadahnuće su profesori Kadić Edib i Ridžal Hamza.

Prof. Kadić je na fascinantan način iznosio detalje, utiske i susrete sa zanimljivim ljudima diljem ovog tromjesečnog putovanja, nazvavši ih esencijalnim akterima. Autori su proputovali dijelom Puta, koji se smatra civilizacijskom kičmom čovječanstva te su predstavili nevjerovatne avanture koje su doživjeli.

Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom. U bosanskohercegovačkom ukupnom knjiškom naslijeđu nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe. Zadirati i ići tragom prošlosti je bio jedan od razloga zbog čega prof. Kadić i prof. Ridžal su se odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile. Kadić je istakao da putovanjem kroz Rumeliju, sjevernu Mezopotamiju, Zavkazje, Havariz i Transoksaniju možemo „naići“ na sva mjesta koja su od izuzetnog značaja za nas i našu tradiciju. Autori su putujući od Bosne i Hercegovine pa sve do granica Tadžikistana pored svojih turističkih impresija, zabilježili i druge kulturološke segmente koji su od enormnog značaja, kao što su hrana, muzika i narodni običaji. Tekstovi su obično nastajali prelamajući se kroz historijski aspekt sa asocijacijama na Bosnu. Autori u svom istraživačkom radu tragaju za identitetom naroda kojem pripadaju u svakom smislu. Prof. Kadić je sa velikom zanimljivošću ispričao anegdotu da ih je azijski ezan u mekanskom smislu podsjetio na ezan iz Bosne, tačnije sela Orahovice u kojem su nabavili automobil za potrebe putovanja, od milja nazvano Pasat – dede. Tim automobilom su proputovali Putem svile, na prastaru mrežu trgovačkih puteva, odnosno put oko 24.000 km. Sarajevo, Istanbul, Tibilisi, Buhara, Semerkand su samo neki od gradova na ovom Putu svile kojim su pohodili. Kadić je na posve emotivan način govorio, nesebično nas upoznajući sa ljepotama i historijskim zrncima tih mjesta. U gastronomskom smislu u ovoj publikaciji nailazimo na recepte koji su u Bosnu došli i koji su u našoj svakodnevnoj kuhinji, uz naravno, određene modifikacije. Sve usmeno rečeno, doživljeno i motivisano je preneseno u izuzetnu knjigu od 430 strana koju prati mnoštvo profesionalno realizovanih kadrova fotografije, u autorstvu Kadić Ediba, Ridžal Hamze, kao i Carson Ibrahima i Budimac Bojana. Zanimljivo je kazati da postoji autorska potreba za sličnim poduhvatima, budući da autori imaju u planu neka nova putovanja. Iskreno se nadamo da ćemo u skorije vrijeme sa uživanjem iščitavati stranice nekog novog putopisa. Predavanju su pored učenika prisustvovali Enesa Ustamujić-Sejdić, Alen Čukurija i Enes Hatibović. Knjigu „Putem svile: kroz Rumeliju, sjevernu Mezopotamiju, Zavkazje, Havariz i Transoksaniju“, najiskrenije preporučujemo svim ljubiteljima pisane riječi.

FOTOGALERIJA

Tekst pripremila: Enesa Ustamujić-Sejdić

Fotografije i video zapisi: Alen Čukurija i Enes Hatibović