Radionica i panel diskusija „Kroz život bez nasilja“

Datum objave: 9.12.19 Objavio: admin

U Četvrtoj gimnaziji Ilidža 27. novembra 2019. održane su četiri radionice za učenike/ce osnovnih i srednjih škola s područja općine Ilidža i panel diskusija “Kroz život bez nasilja”. Ovom događaju prisustvovali su i učenici devetog razreda Druge osnovne škole: Sulejmanović Esma, Dervišević Irma, Šuman Ilma, Ćosović Bakir i Čimpo Benjamin u pratnji pedagogice Indire Memić.

Kroz ovu radionicu oko 80 učenika i učenica imalo je priliku upoznati se sa vrstama nasilja, s akcentom na vršnjačko, rodno zasnovano i cyber nasilje. Po završetku radionica provedena je panel diskusija s građanima Općine Ilidža, na kojoj su govorile Nermina Vehabović-Rudež, psihologinja i psihoterapeutkinja i Hamida Memišević, članica Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge u Općinskom vijeću Općine Ilidža.
„U manje od dva sata uspjeli smo naučiti šta je to sve nasilje, a o tome nemamo priliku često slušati i uvidjela sam koliko je važno govoriti o ovoj temi. Posebno mi je bilo interesantno učiti o cyber nasilju jer smo mi učenici svakodnevno okruženi ovom prijetnjom“, rekla je Rijalda Ragipović, učenica Pete osnovne škole Ilidža.
Nermina Vehabović-Rudež istakla je koliko je važno da cijela zajednica bude ohrabrena prepoznati i prijaviti nasilje.
„Važno je i da profesionalci budu sposobni prepoznati nasilje, ljekari, prosvjetni radnici ili policija i da reaguju na nasilje“, kazala je Vehabović-Rudež i dodala da policija mora reagovati na svaku prijavu nasilja, po cijenu da je to pedeseta prijava iz iste porodice.
U uvodnom obraćanju na panel diskusiji obratila se Azra Jahić, predsjednica Komisije za zaštitu ljudskih prava, predstavke i prijedloge pri Općinskom vijeću Općine Ilidža i predstavila rezultate istraživanja koje je ova komisija provela u proteklom periodu. Rezultati istraživanja pokazali su da čak 47 posto stanovnika općine Ilidža smatra da žene ne trebaju imati ista zakonska prava kao i muškarci, a 66 posto stanovnika Ilidže smatra da žrtve nasilja ne prijavljujuju nasilje zbog sramote i osude javnosti.
Prisutnima se obratio i načelnik općine Ilidža, prof. dr. Senaid Memić dajući podršku ovakvim aktivnostima i zaštiti sugrađana od svih oblika nasilja.

FOTOGALERIJA