RADIONICE DOGS TRUST ZA UČENIKE RAZREDNE NASTAVE

Datum objave: 23.10.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Strah od susreta sa psima je česta pojava kod većine djece. Da tih strahova bude što manje pobrinuli su se drugari iz Fondacije Dogs Trust.

Fondacija Dogs Trust BiH je najveći dio međunarodne porodice ove organizacije, Dogs Trust Worldwide, koja je s radom u BiH počela 2012. godine. U cilju što efikasnijeg korištenja dostupnih kapaciteta i resursa, pružanje svoje dobrovoljne podrške organizirali su kroz provođenje 6 programa koji su posebno kreirani tako da podupru humano, zakonsko i sistemsko rješavanje problema napuštenih pasa u kontekstu problema ove zemlje, te da tako unaprijedi dobrobit pasa, kao i dobro stanje cijele zajednice.

Tokom mjeseca oktobra Dogs Trust posjetili su našu školu i održali niz radionica i predavanja za učenike razredne nastave. Ovom prilikom učenici su mogli saznati mnogo o ponašanju i navikama pasa te kako da budu što sigurniji u kontaktu s psima.  Naučili su koliko je važno psa nabaviti adekvatno i o njemu se brinuti odgovorno do kraja njegovog života. Ovaj program pozitivno djeluje i na roditelje i nastavnike koji su shvatili koristi ovakve edukacije kako za sigurnost i znanje djece, tako i za razvijanje empatije i samopouzdanja od malih nogu.

Na kraju su učenicima podijeljeni simbolični pokloni od Fondacije Dogs Trust, koji su učenicima naročito dragi. Nadamo se da će naši učenici u životu biti odgovorni vlasnici pasa i da će izbjeći neprijatne susrete s njima.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA