REALIZOVANE RADIONICE ŠKOLE RODITELJSTVA

Datum objave: 23.05.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Ministarstvo odgoja i obrazovanja KS je u saradnji sa Institutom za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja organiziralo program edukativnih radionica pod nazivom „Škola roditeljstva“. Ovaj program namijenjen je roditeljima djece predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. Njegov cilj je razvijanje i unapređenje zdravstveno-psihološko-pedagoških kompetencija i pedagoške kulture roditelja od trudnoće do punoljetstva, te informiranje o roditeljskim pravima, obavezama i mreži podrške kako bi svako dijete raslo sretno i ostvarilo svoj puni potencijal.

Ciklus radionica realiziran je tokom tekuće školske godine, a realizatori radionica su bile pedagogica Indira Memić i psiholog naše škole Alisa Mehmedspahić.

Roditelji su dobili nove informacije, ideje, naučili o novim metodama rada s djecom, preispitali vlastite metode i odgojne stilove, te imali priliku razmijeniti iskustva s drugim roditeljima.

U opuštenom ambijetu imali su priliku osjetiti školu kao ugodno okruženje koje ih je potaklo da se otvore i bez suzdržavanja govore o vlastitom pristupu u odgoju djece, kao i da slobodno pitaju za savjet i preporuke.

Važno nam je podržati zajednički rast roditelja i djece, pružiti siguran prostor za usavršavanje roditeljskih vještina, osnažiti roditelje kako bi svojim pozitivnim utjecajem potaknuli zdrav razvoj djeteta i uspostavili zdravu, poticajnu porodičnu sredinu.

Pripremila: Alisa Mehmedspahić

FOTOGALERIJA