SAT KODIRANJA U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 12.01.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Projekat Sat kodiranja (Hour of Code) je međunarodna inicijativa i svake godine se obilježava u mjesecu decembru, u sedmici računarskog obrazovanja, u periodu od 6. do 12. decembra 2023. godine. Kompanija Atlantbh Sarajevo, uz odobrenje Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, organizirala je radionice za učenike od prvog do četvrtog razreda čiji je cilj bio omogućiti učenicima upoznavanje sa osnovama programiranja. Materijali i sadržaji radionica definisaani su u sklopu globalnog projekta Sat kodiranja (Hour of Code).

Značaj ovog projekta prepoznala je i naša škola i rado smo prihvatili poziv za sudjelovanje. Sat kodiranja održan je u IV-3 odjeljenju, na času informatike kod nastavnika Elvisa Alića, a radionicu su održali stručnjaci Atlantbh kompanije. Učenicima je na ovom satu predstavljeno IT zanimanje i programiranje na vrlo zabavan i kreativan način. Cilj radionice je bio i  animirati djecu da vrijeme koje provedu uz tehnologiju koriste na produktivan način, za istraživanje i učenje novih vještina.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje i kompaniji Atlantbh Sarajevo na prepoznavanju značaja i realizaciji ovog projekta.

Pripremila: Irma Pamuk – Fejzić