SEDMICA BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA

Datum objave: 21.02.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U mjesecu februaru obično se na primjeren način obilježava Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ministarstvo odgoja i obrazovanja je ove godine naložilo da se ovom društvenom problemu posveti malo više vremena. Razlog za to je i četrnaesta godišnjica od prerane smrti Denisa Mrnjavca, 6. februara, koji je svima nama tužna opomena da se nasilno ponašanje mora spriječiti u najranijoj dobi.

U obilježavanje sedmice borbe protiv vršnjačkog nasilja uključili su se svi razredi naše Druge osnovne škole i primjerenim sadržajima ukazali na važnost tolerancije i međusobnog prihvatanja. Posebno su tu kreativni bili naši mlađi drugari iz razredne nastave koji su sa svojim učiteljicama poslali jasne poruke protiv nasilnog ponašanja u školi. Također su i učenici predmetne nastave u okviru časova odjeljenske zajednice diskutovali o ovoj važnoj temi i obrazložili uzroke i načine ispoljavanja vršnjačkog nasilja. Istakli smo važnost međusobnog razumijevanja i prijateljstva koje je mnogo jače od srdžbe i nasilja. Učenicima su prezentirani edukativni sadržaji u vidu videozapisa i prezentacija, a kroz radionicu „Budi mi prijatelj“ učenici šestog razreda su jedni drugima pisali pisma izvinjenja, s ciljem da se međusobne nesuglasice otklone i da nam prijateljstvo bude jače!

Nadamo se da će naši učenici primijeniti stečeno znanje o nenasilnom rješavanju konflikta, te da će biti primjer ponašanja u zajednici i šire.

“Čini dobra djela, i ne budi okrutan, jer nasilje je oružje glupana.”

(Sabir Termezi, perzijski pjesnik)

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA