Škola planinarstva

Datum objave: 21.10.18 Objavio: admin

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u subotu 13.10. i u nedjelju 14.10.2018. godine započelo realizaciju programa “Škola planinarstva” za učenike sedmih razreda osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Program je osmišljen i organiziran u saradnji sa Vijećem roditelja Kantona Sarajevo, kao i sa nastavnicima tjelesnog i zdravstvenog odgoja, te voditeljima planinarskih sekcija u školama, planinarskim društvima, a podršku ovom programu pružila je i Gorska služba spašavanja – stanica Sarajevo.

U sklopu programa, učenici su do sada posjetili lokacije: Ormanj i Igman, a planirano je da u nastavku programa posjete i Trebević, Crepoljsko i Bjelašnicu. Svakog dana realizacije ovog programa na navedenim destinacijama boravit će oko 1000 učenika. Ispred „Druge osnovne škole“ u programu s učestvovali učenici VII-1 i VII-2 razreda. Učenici VII-1 razreda posjetili su Ormanj, a učenici VII-2 su boravili na Igmanu.

Polazak je organiziran sa Željezničke stanice Sarajevo u 9:00 sati kada je krenuo PRVI PLANINARSKI VOZ od Sarajeva do Pazarića. Učenici su imali priliku voziti se u najnovijim talgo vozovima. Potom su se u pratnji vodiča i nastavnika, zajedno sa svojim vršnjacima iz ostalih sarajevskih škola, uputili ka odredištu. Uz boravak na čistom zraku i u prirodnom ambijentu, učenici su mogli naučiti mnogo bitnih informacija o planinarstvu i snalaženju u prirodi.

Osmijeh koji je stalno titrao na licima učenika, kako zbog prve vožnje vozom, tako i zbog novih znanja i vještina, pravi je pokazatelj da ovi projekti itekako pozitivno utiču na razvoj naše djece.

FOTOGALERIJA