ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE  IV  RAZREDA

Datum objave: 3.05.19 Objavio: admin

Za učenike IV razreda naše škole je i ove školske godine realizovana „Škola plivanja“. Cilj ovog projekta je sistemska organizacija „Škole plivanja“ za učenike osnovnih škola Kantona Sarajevo, edukacija djece osnovnim plivačkim vještinama i usavršavanje pravilnog izvođenja plivačkih tehnika. Za ovu vrstu edukacije obezbijeđena su novčana sredstva za prijevoz učenika na relaciji škola –bazen – škola.

Zbog velikog broja učenika, realizacija projekta se ove školske godine odvija u dva termina. Za učenike IV-1  i IV-3  razreda “Škola plivanja” je realizovana u periodu od 08.04. do 19.04.2019. godine na Olimpijskom bazenu Otoka. Drugi termin za učenike IV-2 razreda je planiran za period od 06.05. do 17.05.2019. godine.

Učenici su s velikim nestrpljenjem čekali početak ovog projekta. Rado su u pratnji svojih učiteljica Nikšić Azre i Ćatić Lejle, odlazili na časove plivanja i istinski uživali. Imali su osiguran prijevoz, stalni nadzor, prelijepo okruženje i mnogo volje za usvajanje novih znanja i vještina.

Za uspješnu realizaciju “Škole plivanja“ bilo je neophodno da svaki učenik posjeduje i opremu za plivanje. Na samom početku obuke, instruktori su obavili testiranje učenika, kako bi utvrdili početno stanje, te provjerili dječije plivačke sposobnosti. Na osnovu toga, učenike su rasporedili u grupe. Nakon završene obuke je obavljeno i finalno testiranje kako bi se uvidjeli postignuti rezultati, za svakog učenika posebno.

Učenici su imali priliku kroz igru i zabavu u vodi, te uz pomoć profesionalnih trenera plivanja, savladati strah, te usvojiti osnovne tehnike i vještine plivanja.  Pokazali su veliko zanimanje i interes za ovakav oblik rada. Učenici koji su imali strah od vode, oslobodili su se i postali sigurniji u sebe i svoje sposobnosti. Oni koji su bili hrabriji, naučili su kontrolisati svoje pokrete i postali su svjesniji eventualnih opasnosti.

“Škola plivanja” je u prvom terminu uspješno realizovana što svjedoče vesela, razdragana i sretna dječija lica. Disciplina i ponašanje učenika bili su za svaku pohvalu. Svi učenici su u skladu sa svojim mogućnostima savladali osnove tehnike i vještine plivanja.

Sve pohvale za projekat “Škola plivanja“!

FOTOGALERIJA