ŠKOLA PLIVANJA ZA UČENIKE IV3 RAZREDA

Datum objave: 13.06.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Plivanje ima važnu ulogu u životu svakog čovjeka. U posljednje se vrijeme plivanju i obuci neplivača pridaje sve više pažnje. Dijete koje je prilagođeno na vodu je opuštenije i boravak u vodi mu je ugodno i pozitivno iskustvo. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je u skladu s programskim aktivnostima donijelo odluku o realizaciji “Škole plivanja“ za učenike (neplivače) četvrtih razreda osnovnih škola na području Kantona Sarajevo. “Škola plivanja“ je besplatna za učenike i realizira se na Olimpijskom bazenu Otoka, uz obezbijeđen prijevoz.

Kada je u pitanju Druga osnovna škola, realizacija “Škole plivanja” se zbog velikog broja prijavljenih učenika odvijala u dva termina. Za učenike IV-1 i IV-2 razreda “Škola plivanja” je realizovana ranije, i to u terminu od 14.02. do 18.02.2022. godine i obuhvatila je 34 učenika.

Za učenike IV-3 razreda “Škola plivanja” je realizovana u terminu od 30.05. do 03.06.2022. godine i obuhvatila je 18 učenika. Obuka je trajala ukupno pet radnih dana, u vremenskom okviru od 8:30 do 10:00 sati. Učenici su imali stalnu pratnju i nadzor njihove učiteljice Memija Emine i asistentice Lejle Hadžić.

Učenici su na časovima plivanja imali priliku da savladaju osnovne tehnike i vještine plivanja. U tome su imali pomoć i upute iskusnih instruktora plivanja. Na prvom času je izvršeno inicijalno testiranje učenika, kako bi se provjerile plivačke sposobnosti. Svaki čas plivanja je počinjao odgovarajućim zagrijavanjem na suhom, nakon čega se obuka nastavljala u bazenu. Na posljednjem času je izvršeno finalno testiranje. Naši učenici su pokazali dobre rezultate obuke plivanja, jer se većina nakon obuke oslobodila straha od ulaska u vodu ili potapanja glave, a oni koji su već vladali plivačkim tehnikama su ih dodatno usavršili. Projekat “Škola plivanja” zaslužuje sve pohvale, a najbolji dokaz za to je zadovoljstvo naših učenika zbog učešća u ovom značajnom projektu.    

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA