Školo, sretan ti rođendan!

Datum objave: 29.05.20 Objavio: admin

Riječ direktora

Dragi naši učenici, nastavnici, uposlenici škole, poštovani roditelji i prijatelji, upućujem vam srdačne selame i pozdrave uz želje za dobro zdravlje vama i vašim najmilijim!

Evo nas ponovo zajedno, obilježavamo rođendan naše škole. Na ovim i ovakvim svečanostima po nekom nepisanom pravilu sumirali bismo rezultate, hvalili najbolje, dičili se vještinama, ispraćali maturante, iščekivali matursko veče….

Ali…..za ono što nam se svima desilo nismo mogli biti pripremljeni, jer stiglo je neočekivano, a samo po sebi je nevidljivo, podmuklo, nepoznato i mračno. Međutim, uradili smo ono što najbolje znamo raditi- zasvijetliti i ugasiti mrak. Obično u mraku čovjek spozna snagu za koju nije ni slutio da ima.

Nismo dozvolili da nas obuzme panika i strah. Odlučili smo se sačuvati od jedne infekcije, tako što smo se predali onoj drugoj- duhovnoj infekciji zvanoj ZNANJE. Ova se „infekcija“ bolje i brže prenosi- vidljiva je, blještava, mudra- jednostavno, ona je sve ono što ova pandemijska nije.

S pojavom korona virusa, otpočinje novi, digitalni način izvođenja nastave. Dakle, samo smo zamijenili ambijent- iz školskih klupa prešli smo u virtualni oblak. Ukoliko bismo napravili presjek trenutnog stanja, mogu reći da smo zadovoljni realizacijom nastavnog procesa preko platforme Office 365. Uvidjeli smo naše prave vrijednosti- a one će nam služiti kao kompas kako ih ubuduće ne bismo shvatali deklarativno. Izazovi su nam svakodnevnicu učinili zanimljivom, a uspješno savladavanje istih je ono što nam  život čini smislenijim.

Ne negiram poteškoće koje smo imali na samom početku, nije lagan zadatak ostvariti jednakost svih učesnika u ovom procesu. Ali, isto tako sa sigurnošću tvrdim da je vrijedilo- …i kad je u mraku tapkalo, i kad je smetalo, padalo, nedostajalo, griješilo- sve je vrijedilo, jer se  riješilo. Ne postoji neosvojiva tvrđava; postoje samo loši osvajači- a mi to nismo. Kreativnost svih učesnika se pokazala kao ljekovita snaga u ovom teškom vremenu. Prosto je nevjerovatan protok ideja, smjelosti, odgovornosti i doprinosa, tako da riječi hvale upućujem kolektivu, svakom njegovom djeliću, koji je pokazao potencijal, srce, vještine i entuzijazam.

Svakako, svoj doprinos su dali naši učenici, ali i njihovi roditelji. Nismo mogli okretati vjetar, ali smo zato zajednički podešavali jedra. Hvala vam za podršku, saradnju i zajednički rast.  Produktivnost koju smo proizveli u kolektivu najbolje se vidi na stranicama našeg časopisa, a on u meni budi osjećaj i zadovoljstva i ponosa. Preporučujem da se u naše navedene uspjehe uvjerite listajući časopis Eho.  

Na kraju želim uputiti poruku našim maturantima, jer su mimo svoje, ali i naše volje ostali“uskraćeni“ za neponovljivu završnicu.

Dragi moji, mali- veliki,  zajedno smo naučili da umijete pobjeđivati, ali i dostojanstveno gubiti, naučili smo da je u školi časnije griješiti, nego varati- poručujem vam da je tako i u životu, ma kako vam se to nestvarno činilo.

Vi ste trenutno na raskrsnici, ali šta god da ste odabrali- radite to najbolje što možete, učite i budite pošteni. Živite što ljepše, ali tako da vas nije stid. Vjerujte u nemoguće, jer je sve moguće.

Sva  mudrost odgoja staje u dvije riječi: „Budi primjer!“ Naši najbolji primjeri, djeca koja blješte kulturom, dobrotom, znanjem, radom, velikim srcem- djeca koja prosto sjaje- su naši PONOSI generacije. Oni su:

  1. Fazlagić Aldin IX-2
  2. Fočo Nuh IX-2
  3. Lončarić Ajdin IX-2
  4. Ahmetović Emina IX-3
  5. Berilo Dino IX-3
  6. Čimpo Benjamin IX-3
  7. Ibričić Naida IX-3

Svima vama upućujem iskrene čestitke uz želje da budete bar jednako uspješni i u nastavku vašeg školovanja.

Savjetujem vam da uvijek nađete neki razlog za osmijeh, ponešto za zahvalnost i vremena za ljubav i porodicu, kakva god situacija bila. To je temelj i recept svakog uspjeha.

Uživajte u nastavku programa koji smo  pripremili bez obzira na uvjete i novonastalu situaciju.  Hvala vam!