ŠKOLSKA BIBLIOTEKA BOGATIJA ZA NOVE BIBLIOTEČKE JEDINICE

Datum objave: 19.03.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Svjesni činjenice da u doba prezasićenosti informacija biblioteke imaju ključnu ulogu u filtriranju relevantnih i pouzdanih izvora, kao i aktivnom učešću u odgojno-obrazovnom sistemu, koristimo se prilikom da Vam obznanimo informaciju o nabavci novih bibliotečkih jedinica. Riječ je o nadopuni postojećeg fonda školske lektire.

Volimo reći da je knjiga naš najbolji i najtiši prijatelj i shodno tome upućujemo iskrene riječi zahvalnosti Općini Ilidža na ovom za nas izuzetno bogatom i vrijednom poklonu. Ugovorom o dodjeli sredstava za realizaciju obogaćivanja bibliotečkog fonda obaveznom školskom lektirom, sve ilidžanske osnovne škole su dobile finansijska sredstva u iznosu od 1.000,00 KM.

Nabavku i nadopunu knjižnog fonda u impozantnoj mjeri povezujemo sa direktnim širenjem i obogaćivanjem kruga čitalačke publike, unaprijeđenjem nastavnog procesa, kao i realizacije književnih radionica, druženja i književnih večeri. S tim u vezi, postoji niz kvalitetnih ciljeva koji se pragmatično ostvaruju čitajuči, a neki od njih su obrazovanje čitača britkog uma i genijalaca najfinijeg kova, razvijanje kognitivnih sposobnosti i inteligencije svakog djeteta, obogaćivanje rječnika, ovladavanje i svakodnevno korištenje eufemizama. Smatramo da je traženje znanja ljudska potreba, a čitanje je definitivno jedan od najefikasnijih i najboljih načina!

Savremena biblioteka je partner u nastavi, a da bi se postizali dobri rezultati biblioteka mora ići ukorak s vremenom. Učenici naše škole, aktivni članovi biblioteke i polaznici Bibliotekarske sekcije koji redovno čitaju, imaju otvorenija razmišljanja, inovativnija su i iznalaze bolje načine za rješavanje svakojakih životnih nedaća. Lakše postižu sopstvene ciljeve i grade svoj vlastiti put, budući da svaka knjiga u sebi sadrži i donosi znanje, maštu, stvaralaštvo i putovanje. Koristimo se prilikom još jedanput zahvaliti Općini Ilidža što su prepoznali vrijednost knjige u odgojno-obrazovnom procesu i donirali nam novčana sredstva.

Mišljenja smo da nije bitno koliko knjiga košta,

već koliko košta nas da istu ne pročitamo!

 

   Školska biblioteka je postala bogatija za sljedeće naslove:

Cesarić, Dobriša. „Voćka poslije kiše.“ Sarajevo: Bosanska riječ, 2013. (primjeraka: 6)

Čuić, Stjepan. „Kuća od maraka: pripovijetke.“ Sarajevo: Bosanska riječ, 2010. (primjeraka: 12)

Jelačić Bužimski, Dubravko. „Sportski život letećeg Martina.“ Sarajevo: Bosanska riječ, 2009. (primjeraka: 10)

Mahmutefendić, Kemal. „Roman o novčiću.“ Sarajevo: Nova dječija knjiga, 2016. (primjeraka: 8)

Pilić, Sanja. „Mrvice iz dnevnog boravka.“ Tuzla: Bosanska riječ, 2008. (primjeraka: 10)

Rodari, Gianni. „Putovanje Plave strijele.“ Tuzla: Bosanska riječ, 2009. (primjeraka: 10)

                                                                                                                               Tekst pripremila: Enesa Ustamujić-Sejdić

FOTOGALERIJA