SNIMANJE FILMA „SPECTRUM“ U DRUGOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 5.04.22 Objavio: Rialda Bibuljica

Svakodnevno podstičemo naše učenike da se trude i rade, kako bi ostvarili svoje mogućnosti i bili sretni, a i mi zajedno s njima. Pod našim su budnim okom dok su tu, u našoj školi, ali i kada odu dalje, oni ostaju „naša djeca“. Ponosni smo na njihove uspjehe i veselimo se njihovim poduhvatima na svim životnim poljima.

Jedan od uspješnih bivših učenika Druge osnovne škole je i Tarik Bičo, mladi umjetnik i režiser u usponu, koji je svoj filmski uradak odlučio snimiti u našoj školi. Radi se o filmu „Spectrum“ koji je ujedno i diplomski rad našeg Tarika na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Film “Spectrum” donosi priču o odnosu oca i autističnog dječaka, čiji napori da se uklope oslikavaju realne izazove autistične zajednice.

“Spectrum” je prožet specijalnim efektima, intezivnim i bogatim zvukom i dinamičnom montažom, koja se poigrava percepcijom gledatelja i filmskim vremenom. Tako je omogućen dvostruki pogled na isto zbivanje, što populaciju svih uzrasta čini targetiranom publikom. Film je svojim narativom o ocu i sinu na svojevrstan način prilagođen starijoj, a i mlađoj publici.

“Cilj filma je povećati razumijevanje obrazovnih radnika, donosilaca odluka i šire javnosti o prirodi i obimu socijalne isključenosti kod djece, što podrazumijeva podizanje svijesti o autizmu kroz oblast filmske umjetnosti te podizanje društvene svijesti o problemima s kojima se susreću osobe s autizmom i članovi njihovih porodica. Spectrum je inovativan, zabavan i društveno odgovoran te je kreiran uz intezivan rad s psihoterapeutima, stručnjacima iz oblasti autizma, kreativnim članovima ekipe, te intervjue i razgovore s djecom i roditeljima autistične djece”

U snimanju filma učestvovali su učenici Druge osnovne škole. Hvala Tariku što nije zaboravio svoju Drugu osnovnu i želimo mu puno sreće i uspjeha u novim filmskim ostvarenjima!

Pripremila: Selma Bećirović

Link na kojem možete pogledati film: SPECTRUM