SVJETSKI DAN UČITELJA

Datum objave: 29.10.21 Objavio: Rialda Bibuljica

„Duša ozdravi kad je s djecom”, rekao je Dostojevski, i o tome na najbolji način mogu govoriti učitelji koji svoj radni vijek provedu u odgoju i obrazovanju generacija učenika. Veza koju učitelj uspostavi sa svojim učenicima u njihovom ranom djetinjstvu, neraskidiva je i traje cijeli život.

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. oktobra, i to od 1994. godine kada ga je proglasio UNESCO. Prilika je to da se učiteljima pokaže da je njihov rad prepoznat i cijenjen. Obilježavanje Svjetskog dana učitelja je ove godine važnije nego prije jer učitelji već godinu i po dana rade u uslovima krize izazvane virusom COVID-19. Učiteljska profesija je doživjela veliku transformaciju u ovom periodu. Nastava na daljinu bila je veliki izazov i za učitelje i za djecu. Ipak, učitelji su i kroz ovaj vid nastave pružali svojim učenicima bar djelić normalnog života u teškim trenucima krize izazvane virusom COVID-19.

Biti učitelj je zahtjevan i častan poziv. Ma koliko god da je savremena tehnologija napredovala, svjedoci smo da ništa ne može zamijeniti pravog, živog učitelja, njegovu toplu riječ i znanje koje prenosi učenicima. Jer učitelji su ti koji oblikuju ljepšu budućnost za djecu.

Učenici naše škole su i ove školske godine dali svoj doprinos u obilježavanju ovog značajnog dana. Uradili su likovne radove i posvetili ih svojim učiteljima. Učestvovali su na konkursu za najbolji literarni rad na temu „MOJ/A UČITELJ/ICA“, a u organizaciji Udruženja učitelja KS. Bio je to njihov način da pokažu ljubav, zahvalnost i poštovanje prema svojim učiteljima. Pridružujemo se čestitkama svim učiteljima i želimo im puno strpljenja i pozitivnih trenutaka u radu s učenicima.

SVIM UČITELJIMA ŽELIMO SRETAN SVJETSKI DAN UČITELJA!

Pripremila: Vildana Jahić

FOTOGALERIJA