VII MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI SUSRETI „LEJLA AVDIĆ“

Datum objave: 3.04.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Na objavljeni literarni konkurs u okviru ovogodišnjih književnih susreta „Lejla Avdić“ pristiglo je oko 200 učeničkih radova iz Bosne i Hercegovine, ali  i zemalja okruženja.

U uži krug ušlo je deset najboljih radova, samo tri rada su nagrađena, a zapaženo šesto mjesto je pripalo Elvinu Tahiroviću, učeniku IX-1 razreda naše škole.

Poetični stihovi nose naziv „Sehara snova“, a Elvinovo učešće na ovom festivalu ostavlja trag i bogati vrijednu seharu pisane riječi koju ova manifestacija baštini.

Izniman značaj samog učešća, ali i zapaženog plasmana daje činjenica da je Lejla Avdić, četrnaestogodišnjakinja čije ime nosi ovaj festival, djevojčica čiji humanitarni rad i doprinos premašuju svijest i odraslog čovjeka. Naime, prihod prikupljen od prodaje druge Lejline zbirke pjesama doniran je Udruženju „Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH“ iz Sarajeva. Lejla je imala četrnaest godina kad je preminula, ali za svoj kratki životni vijek učinila je mnogo i ostavila neizbrisiv trag, a kroz stihove učesnika festivala, živi uspomena i sjećanje na nju.

Elvinu upućujemo iskrene čestitke kao i riječi zahvale što promovira spoj pisane riječi i mladosti, te shodno tome njegov plasman dodatno miriše na uspjeh, nadu i ispunjenost.

Bravo, samo naprijed!

Pripremila: Izeta Aljović