ZEMLJO MOJA, DOM SI HRABRIH, SNAŽNA I JEDINSTVENA!

Datum objave: 13.03.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Dana 28. 2. 2023. godine,  u multimedijalnoj sali naše škole, obilježen je najveći praznik naše domovine-Dan nezavisnosti BiH.  Domoljublje ili patriotizam istoznačnice su koje označavaju ljubav prema domovini. Domoljublje podrazumijeva poštovanje svega onoga što čini Domovinu. Domovinu čine ljudi koji u njoj žive, jezik, historija, kultura i tradicija te prirodne posebnosti. Voljeti Domovinu znači doprinositi njenom  napretku, čuvati je i  ukazivati na njenu višestoljetnu tradiciju.

Ove godine, Dan nezavisnosti  obilježen je na drugačiji način. Da su promijene i inovacije  dobre, dokazuje upravo ovogodišnje obilježavanje ovog praznika. Naši učenici devetih razreda (IX-1, IX-2 i IX-3) zajedno sa svojim nastavnicima su nam pripremili kviz znanja o  poznavanju BiH i njenih historijskih, geografskih i kulturnih znamenitosti. Kviz je bio podijeljen u sedam oblasti (A, B, C, D pitalice, premetaljka, pogodi i osvoji, gledaj i osvoji, igra asocijacija, slika ispod polja i šta je na slici). Učenici su bili podijeljeni u tri tima: BIJELI (Lejla Čolak i Omar Karić), PLAVI (Imran Bradarić i Ibrahim Alić), ŽUTI (Iman Cviko i Lejla Kohić). Učesnici kviza pokazali su zavidno znanje o našoj Domovini. Prvo mjesto osvojio je PLAVI tim, drugo mjesto ŽUTI tim, a treće mjesto BIJELI tim. Osim učenika i publika je učestvovala u posebnim igrama za publiku. Cilj ovog kviza znanja bio je promovisati znanje, a znanjem promovisati i našu domovinu BiH, riznicu bogate historije, raznovrsne kulture i umjetnosti koja se pisala i stvarala vjekovima unazad, a naša zadaća je da čuvamo našu kulturu i tradiciju od zaborava i onoga što budućnost donosi.

Atmosfera je bila posebna, raspoloženje odlično, čemu svjedoče i fotografije u prilogu koje su ispunjene osmjesima, a za to su zaslužni učenici devetih razreda koji su bili u publici i pratili svoje drugove (učesnike).

I na kraju želimo uputiti posebne zahvalnice. Na prvom mjestu, veliku zahvalnost upućujemo našem sponzoru kviza, a to je firma Avdić 3A koji se pobrinuo da naši učenici budu nagrađeni vrlo vrijednim nagradama. Osim učesnika kviza, i publika je imala priliku osvojiti vrijedne nagrede. Ova  podrška nam je mnogo značila, jer je nagrađen trud i rad naših učenika.

Zahvalnost upućujemo i četveročlanoj komisiji (Izeti Aljović, Almi Pamuk, Rialdi Bibuljici i Enesu Hatiboviću) koja je pratila regularnost kviza i pravilno bodovala naše učesnike.

I najiskrenije čestitke i zahvalnost upućujemo i našim nastavnicima koji su organizirali ovaj kviz znanja: Almi Pamuk, Adisi Musić i moderatoru kviza Fahrudinu Biči.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA