DAN NAUKE U DESETOJ OSNOVNOJ ŠKOLI

Datum objave: 30.09.22 Objavio: Rialda Bibuljica

U petak 21.9.2022. godine je u Desetoj osnovnoj školi održan „Dan nauke“, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS na čelu sa ministricom Naidom Hota – Muminović. Autori projekta su magistar informatike i tehnike Šerif Vrapčević i profesor geografije Mahir Mališević, a realizirali su ga uz pomoć pojedinih roditelja učenika škole, profesora te direktora škole Refika Dacića. Ovaj projekt finansijski je u potpunosti podržalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, a u okviru njega su učenici sa područja Ilidže imali pet radionica, i to: Trendovi u nauci i tehnologiji, Slatka hemija, AR tehnologija u geografiji, Programiranje i robotika i Fizika je zakon – eksperimenti.

Manifestaciju su otvorili učenici kratkim igrokazom, kroz koji su predstavili brzi napredak nauke i tehnologije, a uz to su predstavili izložbu “Nauka kroz književnost i historiju”, na kojoj su predstavili prva naučna otkrića, ali i naučno-fantastična književna djela koja su doprinijela razvoju nauke i tehnologije.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović je u druženju sa učenicima posebno istakla važnost znanja i vještina koje vode ka razvoju nauke i tehnologije. Naglasila je kako je važno da učenici zavole nauku, da joj pristupaju sa radošću i da uvide kakvu moć pruža znanje.

Ovoj paradi nauke i znanja prisustvovali su učenici naše škole: Hanan Čorbo, Nejla Voloder, Merjem Nikšić i Dani Hrasnica uz direktora škole Ćesko Almira i nastavnika Mirzu Valjevca. Zahvaljujemo se Ministarstvu za odgoj i obrazovanje na podršci ovakvim sadržajima kao i domaćinima iz Desete osnovne škole na divnom i korisnom druženju!

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA