DANI KOTORAČKIH BITAKA

Datum objave: 3.05.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” i Općina Ilidža, organizirali su memorijalno-historijski susret ”Dani kotoračkih bitaka”, a ujedno je obilježen i ”Dan Mjesne zajednice Butmir”. Cvijeće je položeno na spomen-obilježju u Butmiru, kao i na spomen-obilježju u Donjem Kotorcu, gdje je održan i historijski čas, uz prigodan kulturno-umjetnički program.

Prva kotoračka bitka desila se 17. 3. 1993. godine i vodila se danima. Bila je to odlučujuća bitka i ključna odbrana od jakog napada agresorskih snaga na ovaj dio slobodne ilidžanske teritorije. Slabo naoružani, nedovoljno organizirani i pripremljeni, naši borci su se odbranili mnogostruko jačem agresoru.

Historijski čas bio je prilika da se evociraju uspomene iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, s posebnim akcentom na Kotoračke bitke, kao i na sve šehide koji su položili živote u odbrani grada Sarajeva.

Učenici naše škole prisustvovali su ovoj manifestaciji u pratnji nastavnika Fahrudina Biče. Ovim činom naša škola je izrazila poštovanje i ukazala na važnost prenošenja i njegovanja kulture sjećanja obilazeći mjesta stradanja naših boraca i heroja, kako bi se sačuvala istina o onome šta se dešavalo sa porukom:

Da se ne zaboravi i da se nikad nikome ne ponovi!

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA