DANI KOTORAČKIH BITAKA I DAN MJESNE ZAJEDNICE BUTMIR

Datum objave: 21.03.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Dana, 18. 3. 2024. godine, obilježena je 31. godišnjica Kotoračke bitke. Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje u Butmiru, kao i na spomen-obilježje u Donjem Kotorcu, obilježena je manifestacija Dani kotoračkih bitaka i Dan Mjesne zajednice Butmir. Obilježavanju su prisustvovali i učenici osnovnih škola sa područja općine Ilidža.

Prva kotoračka bitka desila se na 17. 3. 1993. godine i vodila se danima. Bila je to odlučujuća bitka i ključna odbrana od jakog napada agresorskih snaga na ovaj dio slobodne ilidžanske teritorije. Slabo naoružani, nedovoljno organizirani i pripremljeni, naši borci su se odbranili mnogostruko jačem agresoru.

Održan je i historijski čas, s ciljem upoznavanja učenika sa ratnim dešavanjima s posebnim akcentom na Kotoračke bitke, kao i na sve šehide koji su položili živote u odbrani grada Sarajeva.

Učenici sedmih razreda naše škole prisustvovali su ovoj manifestaciji u pratnji nastavnice Alme Pamuk. Ovim činom naša škola je izrazila poštovanje i ukazala na važnost prenošenja i njegovanja kulture sjećanja obilazeći mjesta stradanja naših boraca i heroja, kako bi se sačuvala istina o onome šta se dešavalo.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić