DOMOVINO, U SRCU TE NOSIM!

Datum objave: 4.03.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Dana 29. 2. 2024. godine,  u multimedijalnoj sali naše škole, obilježen je najveći praznik naše domovine – Dan nezavisnosti BiH. Domoljublje ili patriotizam istoznačnice su koje označavaju ljubav prema domovini. Domoljublje podrazumijeva poštovanje svega onoga što čini Domovinu. Domovinu čine ljudi koji u njoj žive, jezik, historija, kultura i tradicija te prirodne posebnosti. Voljeti Domovinu znači doprinositi njenom  napretku, čuvati je i  ukazivati na njenu višestoljetnu tradiciju.

Znanje je ono što se koristi, a ne ono što se nauči napamet. Naši učenici devetih razreda (IX-1, IX-2, IX-3, IX-4) su svoje znanje o Domovini pokazali i dokazali učešćem u kvizu znanja povodom obilježavanja Dana nezavisnosti. Zajedno sa svojim nastavnicima su nam pripremili kviz znanja o  poznavanju BiH i njenih historijskih, geografskih i kulturnih znamenitosti. Kviz je bio podijeljen u devet oblasti (A, B, C, D pitalice, premetaljka, pogodi i osvoji, gledaj i osvoji, igra za publiku, igra asocijacija, slika ispod polja, brzi odgovori  i izvođača pogodi i nagradu osvoji). Učenici su bili podijeljeni u tri ekipe: EKIPA “BIJELI” (Ajna Hadžić, Sarah Blagojević, Ajša Mujezinović, Lamija Iman Kovač), EKIPA “PLAVI” (Fatima Spahović, Edna Uzunović, Sajra Mujezinović, Ajša Botulja), EKIPA “ŽUTI” (Hamza Palo, Tarik Lokvančić, Tarik Voloder, Marin Stanić). Učesnici kviza pokazali su zavidno znanje o našoj Domovini. Zavidno znanje u informatičkom   odnosno IT programiranju pokazao je i naš učenik osmog razreda Omer Drkić koji je učinio da naš kviz prođe bez ikakvih tehničkih problema i ovim putem mu se zahvaljujemo. Prvo mjesto osvojila je EKIPA “ŽUTI”, drugo mjesto EKIPA “BIJELI”, a treće mjesto EKIPA “PLAVI”. Osim učenika i publika je učestvovala u posebnim igrama za publiku. Cilj ovog kviza znanja bio je promovisati znanje, a znanjem promovisati i našu domovinu BiH, riznicu bogate historije, raznovrsne kulture i umjetnosti koja se pisala i stvarala vjekovima unazad, a naša zadaća je da čuvamo našu kulturu i tradiciju od zaborava i onoga što budućnost donosi.

Odličnoj atmosferi koja je vladala u multimedijalnoj sali pridonijeli su i naši muzički talenti Ema Demir, Asja Holjan i Adnan Cviko, a najljepše stihove o našoj Domovini recitovali su naši učenici Amar Suljević i Zerin Đozo. Takmičarski duh i ogromnu podršku svojim drugarima i drugaricama (učesnicima) pružili su učenici devetih razreda koji su bili u publici.

I na kraju želimo uputiti posebne zahvalnice. Na prvom mjestu, veliku zahvalnost upućujemo našem sponzoru kviza, a to je firma Avdić 3A koji se pobrinuo da naši učenici budu nagrađeni vrijednim nagradama. Osim učesnika kviza i publika je imala priliku osvojiti vrijedne nagrede. Ova  podrška nam je mnogo značila, jer je nagrađen trud i rad naših učenika.

Posebnu zahvalnost želimo uputiti i našim voditeljima Admiri Indži Mehmediki i Darisu Bradariću.

Zahvalnost upućujemo i četveročlanoj komisiji (Almi Pamuk, Adisi Musić, Rialdi Bibuljici i Enesu Hatiboviću) koja je pratila regularnost kviza i pravilno bodovala naše učesnike.

Veliko hvala upućujemo nastavnici Izeti Aljović na pisanju konferanse za naše voditelje i Enesi Ustamujić-Sejdić na odličnom dizajnu diploma za naše učenike.

I najiskrenije čestitke i zahvalnost upućujemo i našim nastavnicima koji su organizirali ovaj kviz znanja: Almi Pamuk, Adisi Musić i moderatoru kviza Fahrudinu Biči.

Za nas je Bosna centar i cilj, naš ideal i naša nada – naša nedjeljiva domovina.

A. Zulfikarpašić

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA