MUZIČKI TALENTI NAŠE ŠKOLE

Datum objave: 26.02.24 Objavio: Rialda Bibuljica

Obrazovanje je temeljni dio svih društvenih aktivnosti. Obrazovanje nam ne daje samo znanje iz različitih oblasti i nauka, nego nam daje i priliku da steknemo iskustvo u onome što nas interesuje, da se gradimo kao ličnosti, kao i da stičemo potrebne vještine kako bismo mogli da obavljamo različite poslove i tako dajemo svoj doprinos da svijet postane bolje mjesto za život.

Ovaj prilog je posvećen učenicima koji, pored obaveznog devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, istovremeno pohađaju i osnovnu muzičku školu. Naša je namjera da u ovom prilogu upoznate učenike koji se kroz čitavo osnovnoškolsko obrazovanje ističu svojim  darom te svojom skromnošću, pozitivnošću i marljivim pristupom prema svakom zadatku. Obrazovanje u muzičkoj školi djetetu omogućava da na najljepši način, osim muzičkih, razvija i sve druge sposobnosti, kao i da stiče potrebno samopouzdanje kroz nastupe pred publikom. Javnim nastupima i savladavanjem treme djeca stiču praksu za ono što ih čeka kasnije u obrazovanju i u životu.

Muzika je umjetnost koja je apstraktna i ne može se dočarati riječima. Za izvrsnost traži mnogo vremena i truda te napornog vježbanja, a zauzvrat nagrađuje svojom ljepotom. Naše izvrsne talente ćemo predstaviti redom od najmlađeg do najstarijih.

 • Ali Mešanović, učenik I-2 razreda, završio je muzičku školu za predškolce i član je hora Osnovne muzičke škole.
 • Ajša Laličić, Iman Telarević (IV-1) i Ema Demir (IV-2) pohađaju prvi razred Osnovne muzičke škole i sviraju violinu, jer ih je zvuk ovog instrumenta oduševio.
 • Naja Alagić (IV-2), također učenica prvog razreda Osnovne muzičke škole. Ona je izabrala da svira klavir – instrument velikih tehničkih i muzičkih mogućnosti sa vrlo bogatom muzičkom literaturom.
 • Ajna Malkić (V-1), pohađa drugi razred Osnovne muzičke škole. Odlučila se da svira klarinet koji se odlikuje širokim rasponom  tonova, a usavršena izvođačka tehnika ga svrstava među najvirtuoznije instrumente.
 • Adnan Cviko i Kerim Fajić (V-2), također pohađaju drugi razred Osnovne muzičke škole, a svoju ljubav su pokazali prema instrumentu sa svojih šest žica koji stoljećima inspiriše i oplemenjuje, budi maštu, rasplamsava ljubav prema umjetnosti i lijepom, gitaru.
 • Zaira Kečo (V-3) svira instrument koji zovu “kraljicom orkestra”, a to je violina i pohađa drugi razred Osnovne muzičke škole.
 • Ilhana Drndo (VI-1), također je drugi razred Osnovne muzičke škole , a Esma Đipa (VI-2) pohađa treći razred i svoju ljubav prema muzici usmjerile su na sviranje gitare.
 • Admira Indži Mehmedika (VII-1) je učenica Osnovne muzičke škole koja pohađa četvrti razred. Očarala se zvucima violine i njenim izgledom i svoje muzičko obrazovanje je posvetila ovom instrumentu.
 • Imad Ismet Milišić (VII-1) pohađa četvrti razred Osnovne muzičke škole. Svira harmoniku – instrument koji je se smatra vodećim u orkestrima koji sviraju sevdalinke. Osim u tradicionalnoj, narodnoj muzici, harmonika je prisutna i kao instrument i u zabavnoj i u klasičnoj muzici.
 • Asja Baručija (VII-2) pohađa četvrti razred Osnovne muzičke škole. Crno-bijeli svijet 88 tipki i njegov prepoznatljiv zvuk je privukao našu učenicu da se odluči posvetiti obrazovanju i sviranju klavira.
 • Asija Holjan (VII-3) svira kombinaciju instrumenata klarinet/saksofon za izvođenje klasične, popularne pa i jazz muzike u malim i velikim sastavima svirajući prateće kao i solističke dionice.
 • Safija Mešanović i Lejla Vatrić (VIII-1) su peti razred Osnovne muzičke škole i svoje muzičko interesovanje usmjerile su na sviranje klavira.
 • Eman Šalaka (VIII-2) i Emir Berilo (VIII-3) pohađaju peti razred Osnovne muzičke škole. Upisali su muzičku školu, jer su željeli svirati neki instrument i izabrali su najpopularniji instrument, a to je gitara.

Ovi učenici, mladi talenti, ne samo da su nadareni, već i grade mostove prema budućnosti oblikujući kulturni pečat naše škole. Želimo im mnogo sreće i uspjeha u daljem muzičkom obrazovanju, a naša škola ima čime da se ponosi, jer su ovi učenici najbolji ambasadori naše škole.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA