NABAVKA mBOT2 ROBOTA ZA NASTAVU INFORMATIKE

Datum objave: 3.01.24 Objavio: Rialda Bibuljica

U svijetu koji nas okružuje gotovo je nemoguće funkcionirati bez upotrebe elektroničkih i informatičkih uređaja, a internet i aplikacije koriste punom parom i oni najmlađi. Nastava informatike je time sve zahtjevnija i složenija pa podrazumijeva i osnove programiranja sa kojim se učenici susreću već u sedmom razredu. Da bi nastava informatike i robotike bila potpunija i zanimljivija, uprava škole je iz vastitih sredstava nabavila jedan primjerak mBot2 robota koji će poslužiti nastavnici Samri Isić Valjevac i njenim učenicima. U ove svrhe potrošeno je ukupno 395,93 KM.

Robot Makeblock mBot2 je edukacijski robot za početnike koji čini poučavanje i učenje programiranja robota jednostavnim i zabavnim. Samo pomoću odvijača, detaljnih uputa i plana učenja djeca mogu izraditi robota „od nule“ i iskusiti radosti praktičnog stvaranja. Robot mBot2 je dizajniran za učenike da izvode interaktivne i pametne lekcije koje su zanimljive, zabavne i odražavaju aplikacije u stvarnom svijetu s najsavremenijim tehnologijama, uključujući robotiku, AI, IoT i nauku o podacima. Uz poboljšano iskustvo učenja kodiranja mBlock-a, mBot2 omogućuje učenicima i nastavnicima da počnu s pristupom kodiranja temeljenom na blokovima, te neprimjetno prijeđu u objektno orijentirano kodiranje s Pythonom, sve u istom okruženju.

Nadamo se da će naši učenici uživati u časovima informatike i da će stečena znanja biti samo odskočna daska za dalje izučavanje informatike, programiranja i robotike.

Pripremila: Selma Bećirović

FOTOGALERIJA