„NAPISAT ĆU NA TVOJIM KRILAMA MIR I ONDA ĆEŠ LETJETI CIJELIM SVIJETOM“

Datum objave: 21.03.24 Objavio: Rialda Bibuljica

U petak, 15.3.2024.godine realiziran je ogledno-ugledni čas iz predmeta Muzička kultura i BJK, HJK, SJK kojem su prisustvovali direktor škole, pomoćnik direktora, pedagog, bibliotekar i pojedine kolege. Čas su realizirale nastavnice Dijana Rogić i Izeta Aljović u VII-2 odjeljenju uz podršku učenika iz svih sedmih razreda sarađujući u grupnom istraživačkom radu.

Svjesni surove stvarnosti i aktuelnih ratnih strahota širom svijeta realizatori ovog časa odlučili su pokazati svoj svojevrsni protest protiv besmisla ratovanja, protiv zla, kao i odabir prave strane. Međupredmetna korelacija je imala cilj ukazati na atome istinske moći, na vrijednosti mira i ljubavi, na značaj znanja i djece, tog plodonosnog sjemena koje klija i atome njihove „razorne snage“ i moći. Jednostavno, željeli su ukazati na istinske heroje – ljude koji sve rade da do rata ne dođe.

Učenici su kroz tematske istraživačke grupe (historija, nauka i mediji) pokazali energiju, trud i ogromno ulaganje u proizvodnju nuklearnog oružja, te posljedice njegove upotrebe. Međutim,  prednost su ipak dali premisi da svako dijete na svijetu zaslužuje ljubav, slobodu, pravo na sretno djetinjstvo i mir. Sve to su upotpunili kompozicijom „Nek živi ljubav“, a solistu su pratili zvuci gitare i hor.

O ljekovitoj moći ljubavi, njenoj iscjeliteljskoj snazi poručuje i narodna pjesma iz Belgije „Nek svud ljubav sja“, koja je svojevrsna terapija i poruka protiv rata i ratnih strahota.

Naslov romana „Sadako hoće živjeti“ šalje jasnu poruku koju učenici povezuju s narodnom poslovicom: „Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu – da ozdravi!“

U završnom dijelu časa realizirana je radionica kreiranja ždralova origami tehnikom na čijim krilima su istaknute antiratne poruke, a radionicu je dodatno oplemenila dječija pjesma o ljubavi i miru, uz jednostavnu koreografiju učenika sedmih razreda i članova hora.

Najkraći put između ljudskih srca su dobrota i empatija koje se uče, a učenici su se na kraju časa sjetili djece Gaze, Palestine, Ukrajine i svih područja gdje se provodi uskraćivanje osnovnih ljudskih prava uz  jasnu poruku:

„Svijet će spoznati mir kada moć ljubavi nadvlada ljubav za moći!“

Pripremila: Izeta Aljović

FOTOGALERIJA