NOVA BIBLIOTEKA JU “DRUGE OSNOVNE ŠKOLE” HRASNICA – IDEJNI PROJEKAT

Datum objave: 15.03.23 Objavio: Rialda Bibuljica

Biblioteka je značajna cjelina svake obrazovne ustanove, mjesto gdje djeca direktno i samostalno stiču znanje u mirnom okruženju. U projektnom zadatku investitor za biblioteku posebno ističe da: “Predstavlja nezaobilazan činilac u stvaranju prosperiteta kulture, njenom širenju, uzimanju učešća u kulturnim i javnim događajima. Biblioteka je obično smatrana centralnim dijelom škole u koji svi dolaze, a novim izgrađenim prostorom, ona bi zaista postala ‘centralna mreža’, koja svojim dugim rukama iz jednog centra dopire u svaki dio škole.”

Shodno ukazanoj potrebi, nova biblioteka se projektuje da zadovolji moderne potrebe školske djece, zainteresuje za udžbenike, multimedijalne sisteme sticanja znanja u ugodnom i mirnom okruženju.

Osnovni motiv projekta je kreirati prostor koji će se rado posjećivati i u kojem će djeca ovladavati vještinama za učenje tokom čitavog života.

Novi dizajn biblioteke karakteriše definicija nekoliko vezanih funkcionalnih cjelina u enterijeru:

  • Prostor pulta bibliotekarke se oblikuje polukružnim pultom koji je ujedno u funkciji stalaže za knjige. Bibliotekarka dobija odvojenu zonu za rad, ujedno ostvaruje uspješnu vezu sa ostalim dijelovima prostorije. Iza pulta na zidu, su moderno oblikovane heksagonalne police sa zatvorenim dijelom za smještaj dokumentacije, sefa, ličnih stvari.
  • Čitaona se sastoji od dijela sa stolovima i stolicama te modernih heks-lođa za sjedenje u sklopu polica za knjige.
  • Centralna zona sa Drvetom znanja je, također, prostor za čitanje i izlaganje knjiga, formiran da skrene pažnju na značaj životne sredine, simulirajući opuštanje ispod stabla drveta.
  • Prostor sa računarima je formiran kao multimedijalna cjelina sa prostorom sa stolovima, stolicama i računarima te dijelom za projekcije.
  • Glavni prostor biblioteke sa knjigama je opremljen pravougaonim policama orijentiranim prema glavnom pultu.

Nova biblioteka će se formirati na prostoru iznad ulaza u školu, između dva njena krila. Na jednoj strani nove biblioteke se ostvaruje veza sa nižim, a na drugoj sa višim razredima.

U svrhu izrade glavnog i idejnog projekta školske biblioteke, škola je izdvojila 3.510,00 KM iz vlastitih sredstava. Nakon toga, projekat smo uputili Općini Ilidža i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo u namjeri da u tekućoj budžetskoj godini ili u narednim nastoje obezbijediti novčana sredstva (213 603,11 KM) za realizaciju projekta izgradnje i adaptacije školske biblioteke.

U nadi da će Općina Ilidža i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prepoznati važnost ovog projekta za potrebe svih sudionika u odgojno-obrazovnom procesu, učenici i uposlenici im upućuju veliku zahvalnost.

U prilogu su fotografije koje prikazuju budući izgled naše školske biblioteke.

Pripremila: Irma Pamuk-Fejzić

FOTOGALERIJA